Liseli öğrenciler, “online ateş ölçer” üretti 

Lise birinci sınıf öğrencisi bir arkadaş grubu, online ateş ölçer üretti. Bu cihaz sayesinde özellikle bebeklerin ateşleri kolaylıkla ölçülebilecek. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.06.2021, 12:19 05.06.2021, 14:19
Liseli öğrenciler, “online ateş ölçer” üretti 

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önderliğinde gerçekleştirdikleri “Cepte Sağlık Projesi” kapsamında “online ateş ölçer” icat ettiler. Lise birinci sınıf öğrencisi 4 arkadaş, geliştirdikleri bu ateş ölçer sayesinde özellikle bebeklerin ateşinin çıkması durumunda erkenden önlem alınacağını ve uyku sırasındaki yüksek ateş sebebiyle görülen engelli kalma ya da ölüm durumlarının engellenebileceğini aktardı.

Nabız kontrolü sayesinde ateşin yükseldiğini belirleyebilen cihaz, mobil cihaza yüklenen bir uygulama ile ebeveynlere haber verebiliyor. Nabız ve ateş değişkenlikleri hem cihazın ekranında hem de mobil uygulama üzerinde görülebiliyor. Akıllı telefonla entegre şekilde çalışan bu cihaz, proje yarışmasında üçüncü oldu.

Biyoloji öğretmeni Münevver Sağır önderliğinde geliştirilen cihazın mucitleri ise Nisa Nur Tak, Ayşe Duru Çelik, Ömer Kara ve Kayra Koray Yılmaz. 



Bebeğin vücuduna yerleştirilecek

Öğrenciler, bu ateş ölçer cihazın, bebeğin vücuduna yerleştirileceğini ve ateşin 38 dereceyi bulduğu sırada telefona alarm göndereceğini belirtti. Bu alarm ise ebeveynlerin çok kolay algılayabileceği şekilde, sesli ve renkli olacak. Mucit öğrenciler, bu cihazı daha prototip hale getirerek bebeğin kıyafetine entegre edebilmeyi amaçladıklarını belirtiyor. Bu şekilde sürekli bebeğin üzerinde olacak ateş ölçer, adeta vücuda yerleşmiş şekilde kullanılabilecek.

Online ateş ölçer cihazı için mucit grubun bir diğer hedefi de e-nabız sistemi ile bütünleşik şekilde cihazı geliştirmek. Bebeğin ateşinin yükselmesi, e-nabız üzerinden aile hekimine aktarılacak ve bu sayede bebek hastaneye götürülmeden evvel evde yapılması gereken tüm önlemler, aile hekiminin uzaktan desteği ile uygulanabilecek. e-nabız ile entegre edilecek online ateş ölçerin verileri, bebeğin sağlık sistemine aktarılacak ve böylece bebeğin olası bir hastalığında geçmiş ateş ve nabız kayıtları online sistemde görülebilecek.



“Patentini almak istiyoruz”

Biyoloji öğretmeni Münevver Sağır, öğrencilerinin yaptığı online ateş ölçerin geliştirilmesi ve patentinin alınmasından yana. Öğrenciler ise ürettikleri cihaz üzerinde çalışmalarına devam ettiklerini ve bu cihazı daha da ilerleteceklerini dile getiriyorlar. 

Yorumlar (0)