Metrelerce yüksekte 'ekmek' mücadelesi

Tokat’ta ekmek parası için metrelerce yüksekte çalışmalarını sürdüren endüstriyel dağcıların zorlu çalışma şartları yürekleri ağza getiriyor. 

YAŞAM 04.06.2021, 13:31 05.06.2021, 14:18
Metrelerce yüksekte 'ekmek' mücadelesi

Tokat Kalesinin surlarında afet tehlikesinin azaltılması ve evlere düşen kayaların önlenmesi kapsamında çalışma başlatıldı. 

11 Milyon TL’ye ihale edildi

AFAD’ın 11 milyon TL’ye ihale ettiği proje çerçevesinde kalenin etrafı çelik ağlarla örülmeye başladı. Ekmek parası için metrelerce yüksekte görev yapan dağcıların zorlu çalışma şartları yürekleri ağza getiriyor. Güvenlik önlemleriyle birlikte kayaların üzerine çelik tel çeken çalışma ekibinin bu çalışmaları havadan görüntülendi. 


Birçok insanın cesaret edemeyeceği çalışmayı gerçekleştiren dağcılar işlerini severek yaptıklarını ifade etti. 

"Bu işi ekmek parası için yapıyoruz” 

Endüstriyel dağcılık işi yapan 32 yaşındaki Aykut Koç, tehlikeli bir iş yapmasına rağmen mesleğini severek gerçekleştirdiğini kaydetti. Ekmek paraso için metrelerce yüksekte çalıştıklarını ifade eden Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşimiz endüstriyel dağcılık adıyla biliniyor. Fakat bu işi biz zevk için değil bir anlamda geçim için, ekmek parası için yapıyoruz. Hep birlikte bir masamız var, biz buradan bölüşüyoruz. Yani söylediğim gibi bizimkisi zevk ve adrenalinden ziyade geçim kaynağımız.”

6 senedir endüstriyel dağcılık yaptığını belirten 31 yaşındaki Hüseyin Ablak ise ekstrem sporlara ilgisi sebebiyle bu işe başladığını ifade etti ve şunları söyledi:

“Şehir merkezlerinde çalıştığımız bölgelerde insanlar gelip, ‘Korkmuyor musunuz? Deli cesareti mi var, nasıl yapıyorsunuz?’ gibi sorular soruyor. İnsan yüksek bir yerde çalışırken özgür hissediyor diyebilirim. Korku bir tarafa ben şahsen orada kendimi buluyorum. Korkan biri, ne tepelerde yürüyebilir ne de yüksekte gezebilir. Tamamen sevgi diyebiliriz. İnsan işini sevdiği zaman yapamayacağı hiçbir şey yok. İster yüz metre isterse bir metre. Yeter ki yaptığımız işimizi sevelim”

Endüstriyel dağcılıkla uğraşan başka bir çalışan Ali Şener ise işlerinin yerine göre kolaylaşıp zorlaştığını belirterek, “Yüksekte çalışmak zevkli bir iş ve güzel bir duygu. İşi öğrendikten sonra zevkle ve severek yapıyorsunuz. Yüksekte çalışmak insana zevk veriyor insana. Biz bu işlere alıştık. Başka bir yerde çalışamıyoruz. Bizim için bu, bir hastalık oldu artık” sözlerine yer verdi.

Yorumlar (0)