James Webb büyülemeye devam ediyor...

NASA (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı), James Webb Uzay Teleskobu'nun 'Cartwheel' isimli galaksiyi görüntülediğini duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.08.2022, 01:30 03.08.2022, 10:32
James Webb büyülemeye devam ediyor...

ESA ve NASA, James Webb Uzay Teleskobu'ndan gelen son görüntüleri paylaştı. Bahse konu teleskobun 'Cartwheel' isimli galaksinin görüntüleriyle birlikte galaksinin merkez kara deliği ve yıldız oluşumu hakkında yeni detayları ortaya çıkardığı kaydedildi. Sculptor takımyıldızında bulunan ve gezegenimizden yaklaşık olarak 500 milyon ışık yılı mesafede bulunduğu düşünülen Chartwheel Galaksisi’nin bir otomobil tekerleğine benzeyen görünümünün iki galaksinin yüksek hızda çarpışması biçiminde oluştuğu belirtildi.

ESA ve NASA tarafından gerçekleştirilen ortak açıklamada, çarpışmanın en fazla galaksinin yapısını ve şeklini etkilediğine işaret edilerek, oldukça parlak bir iç halka ve onu etraflıca çevreleyen renkli bir halkanın çarpışması neticesinde meydana gelen Chartwheel Galaksisi’nin çarpışmanın merkezinden dışarıya doğru genişlediği kaydedildi. 

Açıklamada, parlak olan halkanın yüksek oranda sıcak toz içerdiği ve nispeten daha genç yıldız kümelerine ev sahipliğinde bulunduğu ifade edilirken, dış halkanın ise yaklaşık olarak 440 milyon senedir genişlediği belirtildi. Dış halkanın genişlik kazandıkça gaza dönüştüğü ve yeni yıldızların meydana gelmesini tetiklediği tahmin ediliyor.


(James Webb)

Hubble Uzay Teleskobu görüntüleyememişti 

Bahse konu açıklamada, Hubble Uzay Teleskobu da dahil olmak kaydıyla, diğer teleskoplarca daha evvel Cartwheel Galaksisi’nin incelediğini fakat galaksinin görüşünü engelleyen toz miktarı sebebiyle yeteri oranda gizemi çözülemediği kaydedilerek, James Webb Teleskobu’nun ise gelişmiş özellikleri sayesinde Carwheel Galaksisi’nin merkezinki kara delik ve galaksideki yıldız oluşumuna ilişkin yeni bilgileri ortaya çıkardığı ifade edildi.

Söz konusu galaksi için gözlemlerin halihazırda yeni olduğunun altı çizilen açıklamada, "James Webb tarafından bize yeni galaksinin şu anki durumunun anlık bir görüntüsünü verirken, aynı zamanda bahse konu galaksiye geçmişte neler olduğu ve ilerleyen dönemde nasıl gelişeceği hakkında önemli bir fikir de veriyor." ifadeleri kullanıldı. 


(Hubble)

Yorumlar (0)