İsmail Demir: HİSAR O+ Hava Savunma Füze Sistemi seri üretime geçiyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, HİSAR A+ isimli Hava Savunma Füze Sisteminin bütün hususiyetleriyle teslim edildiğini, harp başlıklı atışı konusunda yüksek hızlı hedefi yüksek irtifa ve uzak menzilde imha ettiği belirlenen HİSAR O+ Hava Savunma Füze Sisteminin seri üretim aşamasına geldiğini duyurdu.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.07.2021, 15:14
İsmail Demir: HİSAR O+ Hava Savunma Füze Sistemi seri üretime geçiyor

SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda HİSAR’a yönelik gelişmeleri duyurdu.

“HİSAR O+ seri üretime geçiyor”

HİSAR konusunda iki müjde birden vereceğini belirten İsmail Demir, HİSAR A+ sisteminin bütünüyle teslim edildiğini ve harp başlıklı atışı konusunda yüksek hızlı hedefi yüksek irtifa ve uzak menzilde imha eden HİSAR O+’nun seri üretime geçeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Projesinin bir parçası olan HİSAR Hava Savunma Sistemleri, Aselsan-Roketsan işbirliğinde milli ve yerli olarak geliştirildi. Harp başlığını TÜBİTAK SAGE geliştirdi. 360 derece etkinliğe sahip ve aynı anda 6 hedefe ateşleme ve angajman yapabiliyor. HİSAR A+ Sisteminin önleme menzili 15 kilometre olurken, HİSAR O+ Sisteminin önleme menzili ise 25 kilometreyi bulabiliyor.. 

Birçok hava koşulunda çalışma kabiliyetine sahip olan HİSAR; helikopter, savaş uçakları, seyir füzeleri, havadan karaya füzeler ve silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına karşı etkinlik gösteriyor. Kritik ve stratejik tesislere sahip ülkemizdeki ihtiyaç ve tehditlere uygun bir şekilde tasarlanan HİSAR’ın, ülkenin hava savunması konusunda ciddi bir güç çarpanı olması bekleniyor. 

“Hisar A+ TSK’ya teslim edildi”

HİSAR A+ Projesinde Atış İdare Cihazı ile koordineli bir şekilde çalışan Füze Fırlatma Sistemleri ve füzelerin envantere girmesinin ardından tek başına görev yapabilmek için son olarak; gerekli bütün alt sistemleri bulunduran Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sisteminin de ayrıca teslimatı gerçekleşti. Dolayısıyla HİSAR A+ Sisteminin bütün unsurları Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmiş bulunmaktadır.

Otonom HİSAR A+, zırhlı mekanize ile hareketli birliklerin hava savunmasını icra edecek. Bu sistem, zorlu ve sorunlu arazi koşullarında hareket etme, kısa sürede reaksiyon, hızlı bir şekilde mevzi değiştirme ve tek olarak görev yapabilme kabiliyeti ile dikkat çekiyor.

“Yüksek irtifa ve uzak menzilde imha etmeyi başardı”

Son olarak HİSAR O+ Hava Savunma Füze Sistemi’nin gerçekleştirdiği harp başlıklı atışta, yüksek hızlı hedefi uzak menzil ile birlikte yüksek irtifada imha etmeyi başardı. Böylece sistem seri üretim aşamasına geldi. Milli ve yerli imkanlarla geliştirilen HİSAR O+, esnek ve dağıtık mimari kabiliyetiyle nokta ve bölge hava savunma görevleri gerçekleştirecek. HİSAR O+ Sisteminin tabur ve batarya yapılarında teşkilatlanma alt yapısı yer alıyor. Sistem; Füze Fırlatma Sistemi, Atış Kontrol Merkezi, Elektro Optik Sistem, Kızıl Ötesi Arayıcı Başlıklı Füze, Orta İrtifa Hava Savunma Radarı ve RF Arayıcı Başlıklı Füze unsurlarından meydana geliyor. 

Yorumlar (0)