iPhone 11 Pro tripofobiyi tetikliyor

Apple, iPhone 11 Pro’nun ilk görüntülerini paylaştıktan sonra tasarımıyla ilgili tartışmalar da beraberinde geldi: Tripofobi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.09.2019, 12:50 12.09.2019, 13:38
iPhone 11 Pro tripofobiyi tetikliyor

3 kameralı olan iPhone 11 Pro’daki üçüncü kameranın işlevi yapay zekâ ile bütünleşik 3D görüntü algılama olacak. Bu teknoloji sayesinde de görüntü alınırken nesnelerin derinliği daha iyi algılanabilecek. Ancak oldukça inovatif bir teknolojiye sahip olmasının yanında, iPhone 11 Pro’nun başı tasarımıyla ilgili belada. Düşünün ki, iPhone 11 Pro’yu satın aldınız ve bir masada insanlarla otururken, arama, mesaj gibi bildirimlerin diğerleri tarafından görülmesini istemiyorsunuz ve telefonunuzu ters çeviriyorsunuz. İşte tam o anda tripofobik bir tepkiyle karşılaşıp, Apple’ın en son çıkan lüks ürünü iPhone 11 Pro’yu cebinize koymanız ya da tekrar ters çevirmeniz talebiyle karşılaşabilirsiniz. Telefonun arka sol üst kısmındaki üçüncü kameranın teknolojik işlevi henüz deneyimlenmemişken, tasarımı ile ilgili eleştirilere karşı henüz bir açıklama gelmedi. Eleştirinin adı ise, Apple iPhone 11 Pro’nun tripofobi hissi verip vermemesi.

Tripofobi nedir?

iPhone 11 Pro’nun fotoğrafına baktığınızda; tiksinme, anksiyete, korku, terleme, kaşınma, kusma, duygusal bozukluk ve hatta bayılma, gece rüyaya kâbus olarak girmesi gibi durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız, iPhone 11 Pro’ya karşı tripofobik olabilirsiniz. Tripofobi kelimesinin kökeni Latince ve “delik korkusu” anlamına geliyor. Bu his; delikli, kabarcıklı ve benekli olan her türlü görüntüye karşı yaşanabiliyor.

Savunma mekanizması olarak tripofobiklik

Tripofobi, bilişsel evrimle bağdaştırılıyor. Atalarımızın doğada kümeler hâlinde bulunan kabarcıklara, deliklere ve beneklere karşı tepki olarak geliştirdiği bir savunma mekanizması olduğu bilim insanları tarafından ifade ediliyor. Bu kümeler hâlindeki kabarcık, delik ve beneklerin zehirli ve parazitli olduğunu deneyimleyen atalarımızın bu fobiyi bilişsel olarak gelecek nesillere aktardığı söyleniyor. Modern insanda da körelme olmadığını da aktaran bilim insanları, bu fobinin her insanda farklılık gösteren seviyelerde olduğunu belirtiyor.

Tasarım hatası mı?

Henüz bu konuyla ilgili açıklama yapmayan Apple’a karşı gerek tasarım eleştirmenleri, gerekse sosyal medya kullanıcıları eleştirilerde bulunuyor. Birçok insanın Apple’ın yeni ürününü görmek bile istemeyeceği öngörülüyor. iPhone 11 Pro’nun tripofobiye karşı nasıl bir strateji izleyeceği merak ediliyor.

Yorumlar (0)