İnsan beyni ile yapay zeka birleşecek: İşte Musk'ın Neuralink projesi

Elon Musk'ın Neuralink projesinin insan testlerinin 6 ay içinde başlayabileceği belirtildi. Beyne yerleştirilecek çip sayesinde körlük ve depresyon gibi birçok rahatsızlığın tedavi edilebileceği söyleniyor. Söz konusu çipler üzerinden insan beyni ile yapay zeka arasında direkt bağlantının kurulacağı ileri sürülüyor. Musk, söz konusu proje hakkında Twitter'dan yeni bir paylaşımda bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.12.2022, 14:15 02.12.2022, 09:43 Hakan Öksüz
İnsan beyni ile yapay zeka birleşecek: İşte Musk'ın Neuralink projesi

Sosyal medya platformu Twitter'ı satın almasıyla gündeme gelen Elon Musk, diğer alanlarda da çalışmalarını sürdürüyor. Bir yandan uzay şirketi SpaceX ile Ay'a ve Mars'a insan göndermeye çalışan milyarder girişimci, bir yandan da Neuralink projesi ile uğraşıyor. Beyne entegre edilecek çip üzerinden insanlarla bilgisayarlar arasında direkt bağlantı kurma isteyen Musk, çalışmalarını geliştirdi.

Beyindeki bozukluklar, tedavi edilebilecek

Bilim dünyasında tartışma yaratan Neuralink projesi kapsamında 2020 yılında hayvanlar üzerinde test yapılmıştı. Proje sayesinde ultra yüksek bant genişliği bulunan makine-beyin arayüzleri oluşturulmak isteniyor. Bu çalışmanın, insan beynindeki bozuklukların tedavisi ve beynin gelişimi ile ilgili önemli bir kilometre taşı olması hedefleniyor.

İnsan testlerine son 6 ay

Elon Musk'ın çılgın projesi, insan ve yapay zeka arasında direkt bağlantı kurarak ikisini de geliştirmeyi amaçlıyor. Neuralink projesi hakkında bir sunum etkinliği gerçekleştiren Musk, insan deneylerinin başlayacağını söyledi. İnsan beynine çip yerleştirme deneylerinin 6 ay içinde başlamasını planladıklarını söyleyen milyarder girişimci, Twitter'dan da bununla ilgili paylaşımda bulundu.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin onayı gerekiyor

Önceki yıl yapılan testlerde beynine çip yerleştirilen bir maymun, düşünce gücüyle oyun oynayabilmişti. İnsanlar üzerindeki testlerin başlayabilmesi için ise ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin onay vermesi gerekiyor. Elon Musk'a göre projenin başarıya ulaşması halinde gelecekte depresyon ve körlük gibi sorunlar, çip yardımıyla tedavi edilebilecek.

Yorumlar (0)