İklim değişikliğine karşı kullanılabilecek 3 temel teknoloji

İklim değişikliği günden güne daha korkutucu seviyelere ulaşmaya devam ediyor. Peki iklim değişikliğinin önlenmesinde ne gibi teknolojiler kullanılıyor?

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.05.2019, 12:25
İklim değişikliğine karşı kullanılabilecek 3 temel teknoloji

Her ne kadar tüm dünya Paris Anlaşmasında belirlenen taahhütlere sadık kalsa da, BM Çevre Raporuna göre buzullardaki sıcaklığın 2050 yılına varıldığında 3-5 derece artması bekleniyor. Don  tabakaların çözülmesiyle birlikte, 4 milyon insan ve kuzey kutup bölgesindeki günümüz altyapı sistemlerinin %70’i bu durumdan zarar görecek.

Bununla birlikte, meydana gelebilecek olumsuz koşulların yanı sıra, deniz seviyelerindeki artış da insanoğlunu negatif yönde etkileyecek. Bu sebepten dolayı, BM raporu bir an önce meseleye ilişkin kritik önlemler alınması gerektiğini belirtiyor.

Kentler, yerel hükümetler ve özel sektör aktörleri iklim değişikliğinden kaynaklanan etkilerin azaltılmasında veya ortadan kaldırılmasında gelişen teknolojileri daha da ileriye taşımak ve bunları doğru bir biçimde kullanmak zorunda. Bu kapsamda büyük veri, yapay zeka (AI), blok zinciri, artırılmış gerçeklik ve üç boyutlu baskı teknolojileri şu anda halihazırda kullanılan teknolojiler arasında.

  1. Büyük Veri

Büyük veri, büyük miktarda verinin toplanıp işlenerek öngörü sağlayacak bilgilere dönüştürülmesi işlemi olarak tanımlanabilir. Karar alma aşamasında birçok yönetici ‘büyük veriden’ faydalanmaktadır.

Bu işlem iklim değişikliğine yönelik yapılan çalışmalarla entegre edildiğinde, kentler veya şehirler çok daha etkili politikalar belirleyebilir. Google bünyesinde bulunan değerli verileri kullanarak iklim değişikliği için harekete geçmeye hevesli yerel liderler için ‘şehirler için sera gazı yayılımı’ adında bir proje başlattı.

Proje kapsamında yerel liderler iklim değişikliğine karşı önlem alabilecek.

  1. Yapay Zeka (AI)

Yapay zeka çevresini algılayabilen, düşünebilen, öğrenebilen ve programlanma şekline göre hareket edebilen bilgisayar sistemleri olarak adlandırılabilir.

Şehir veya kent bazında düşünüldüğünde, yapay zeka akıllı ölçüm cihazları ve Nesnelerin İnterneti’nden aldıkları bilgiyi kullanıp bir şehrin ne kadar enerjiye ihtiyaç duyduğu öngörüsünde bulunarak toplam enerji verimini iyileştirilmesinde önemli bir rol oynayabilir. Bu şekilde enerji üretimi optimizasyonu sağlanarak, enerjinin iklim üzerindeki etkileri azaltılabilir.

Buna ek olarak, teknoloji sağlayıcılar şu anda, gelecek planlamalarına katkı sağlaması için yapay zeka-temelli simülasyon araçları geliştirmeye devam ediyor. IBM ileride oluşabilecek sıcak dalgalara karşı şehirleri bilinçlendirebilecek bir program geliştirdi bile. Program, kent dahilinde iklim şartlarını simüle edebiliyor, ısı dalgalarının düşürülmesinde ne gibi stratejilerin izlenmesi gerektiğine dair keşiflerde bulunabiliyor.

Örneğin, eğer bir şehir belediyesi ağaçlandırma yapmak isterse, makine öğrenim modelleri kaldırımlarda oluşan ısıyı azaltmak gibi birçok koşulu göz önünde bulundurarak ağaç dikmek için en uygun bölgenin neresi olduğunu belirleyebilir.

  1. Blok Zinciri

Blok zinciri, şehir hükümetlerinin faydalanabileceği birçok kullanım alanın sahip gelişen bir teknolojidir. Daha şimdiden birçok şehir süreç verimliliğini artırmak ve veri güvenliğini sağlamak amacıyla blok zinciri teknolojisini kullanmaya başladı.

Blok zinciri, hükümetlerin kendi icraatlarını daha pratik bir biçimde takip etmesini sağlayan bir teknoloji olmakla birlikte, uluslararası işbirliğine olanak sağlayan şeffaf bir sistemdir (ülkeler diğer ülkelerin iklim değişikliği konusunda ne gibi atımlar attığını gözlemleyebilir.)

Yorumlar (0)