Devlet tahvili nedir? Devlet tahvili nasıl alınır?

Yatırım yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği devletin borçlanma senedi olan devlet tahvili nedir, devlet tahvili nasıl alınır, devlet tahvili ne kadar kazandırır gibi soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

EKONOMİ 05.05.2019, 13:12
Devlet tahvili nedir? Devlet tahvili nasıl alınır?

Devlet tahvili nedir?

Devletin bir yıldan daha uzun süreli borçlanma ihtiyacını karşılamak amacı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan borçlanma senetlerine devlet tahvili denir. Devlet tahvili aynı zamanda Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ismiyle de bilinir.

Devlet tahvillerinde, devlet belirtilen vadede borçlandığı parayı faiziyle birlikte ödemeyi garanti eder. Devlet Tahvilleri finansal bir araçtır. Tüzel kişiler faydalanabilir. Bankalar da tahvilleri bilançolarının aktif kaleminde yatırım aracı olarak bulundururlar.

Devlet tahvillerinin özellikleri

Devlet Tahvilleri devlet garantilidir. Faiz oranı değişmekle birlikte sabit getiri sağlar. 1 yıldan daha uzun vadelidir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılır. Satışı ise Merkez Bankası gerçekleştirir. Satışlar, fiziki teslim veya emanet makbuzu ile yapılabilir. Faizler düştüğü zaman birim fiyatları yükselir. İkinci el piyasası vardır.

Devlet tahvili faiz oranları

Devlet tahvillerinde faiz oranları çeşitli finansal araçlara göre değişkenlik göstermektedir. Ülkedeki enflasyon, iş gücü, üretim, tüketim, likitide vb. araçlar devlet tahvili faizlerinin belirlenmesinde rol oynamaktadır. Günümüzde merkez bankasının devlet tahvili için basit faizi yüzde 24 seviyesindedir. Bileşik faiz ile ortalama yüzde 24 ile yüzde 27 arasında değişmektedir.

Devlet tahvili nasıl alınır?

Devlet tahvili almanın en kolay yolu bankalardır. Herhangi bir bankada bulunan vadesiz mevduat hesabı ile devlet tahvili alınabiliyor. Devlet tahvili alabilmek için vadesiz mevduat hesabınızın olduğu bankanın internet şubesine giriş yapıp menülerde yer alan bono/tahvil adımından devlet tahvili alım ve satımı yapılabilmektedir.

Devlet tahvili ne kadar kazandırır?

Yatırım yapmak isteyen ancak risk almak istemeyen herkes devlet tahvili alabilir. Devlet tahvilinde yatırılan tutar ve kazancı devlet güvencesindedir. Devlet tahvilinden ne kadar kazanç sağlanacağını bilmek için faiz oranlarının düşüş ve yükseliş yönünü bilmek gerekir. Diğer tüm değişkenlerin sabit olması durumunda faiz oranları düşerse tahvil fiyatları artar, faiz oranlarının yükselmesi durumunda ise tahvil fiyatları düşer.

Faiz oranlarının düşmesi durumunda, tahvillerin fiyatı yükselir ve elinde tahvil olan yatırımcı kara geçer. Faiz oranlarının yükselmesi durumunda ise tahvillerin değeri düşer ve elinde tahvil olan yatırımcı zarar ederi.

Yatırımcılar devlet tahvili satın alarak, satın aldığı tahvilin vadesine kadar bekleyerek anaparalarını faiziyle birlikte geri alabilir. Bununla birlikte, satın aldığı devlet tahvilinin vadesine kadar beklemeyip, ikinci el tahvil piyasasında alım-satım yaparak piyasadaki faiz dalgalanmasından yararlanabilir.

Devlet tahvili getirisi

Yatırımcılar devlet tahvili alarak güvenli kazanç sağlayabilmektedir. Hem parası hem de öngörülen faiz getirisi devlet güvencesi altındadır. Peki, yatırımcı yatıracağı tutara ne kadar faiz getirisi elde edebilir. Tahvilin vadesinin sonunda ne kadar kazanç sağlayabilir? Rakamlarla anlatalım:

Örneğin 100 bin TL’lik devlet tahvilini yüzde 24 basit faiz ve 365 günlük devlet tahvili alırsanız, 1 yılın sonunda 100 bin TL anaparaya 24 bin TL brüt faiz getirisi kazanırsınız. Brüt faiz getirisinden kesilecek stopajın ardından 100 bin TL’ye 1 yıllık devlet tahvilinden 21 bin 600 TL net faiz getirisi elde edilir. 1 yıllık devlet tahvilinin vadesi bittikten sonra ele geçen toplam rakam 121 bin 600 TL olur.

Yorumlar (1)
Ali 3 yıl önce
Bankalar karsiliksiz satmadigini ne bilecegiz.imar bankasi hazine bonolari karsiliksizdi