Hindistan Ay'da su arayacak

Hindistan, Chandrayaan (Ay Gemisi) uzay görevi kapsamında Ay’a araç gönderecek ve Ay'ın güney kutup bölgesinde ilk defa su arayacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.07.2019, 14:29
Hindistan Ay'da su arayacak

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü, (ISRO) 'Chandrayaan-2' adlı uzay aracının, ayın karanlık bölgesinde kalan güney kutbunda ilk kez su arayacağını duyurdu.

Chandrayaan-2, pazartesi günü yerel saatle 02.51'de Andra Pradesh eyaletindeki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden fırlatılacak.

Keşif aracı, uydu, iniş platformu ve gezginci araç modüllerinden meydana geliyor. Bu aracın, uydu modülünü Ay yörüngesine bıraktıktan sonra 6-7 Eylül'de yüzeye ineceği tahmin ediliyor.

Chandrayaan-2, Ay'ın karanlık yüzünde güney kutbu çevresinde keşif görevi yürütecek. Bu görev kapsamında Ay yüzeyini haritalandıracak, mineralleri analiz edecek ve bölgede su arayacak.

Hint yetkililer, Chandrayaan-2'nin daha önce hiçbir ülkenin ulaşamadığı bölgelerde keşif görevinde bulunacağına dikkat çekti.

Chandrayaan-2 uzay aracı, uydu modülünün yanında Sanskritçe'de bilgelik anlamına gelen 'Pragyan' adlı gezginci robotik araç ve Hindistan uzay programının kurucusu Dr. Vikram Sarabhai'ın onuruna 'Vikram' ismi verilen iniş platformundan meydana geliyor.

Chandrayaan-2'nin 2,4 tonluk uydu modülü, Ay yörüngesinde bir sene boyunca keşif faaliyetini yürütecek.

Bölgede su arayan ilk gezginci keşif aracı

Pragyan gezginci robotik araç, 27 kilogram ağırlığında ve yerli imkanlarla üretildi. Ay'ın güney kutup bölgesinde su arayacak olan Pragyan, bu bölgede su arayan ilk gezginci keşif aracı olacak.

Güneş enerjisinden de yararlanabilen gezginci aracın tasarımı, Ay yüzeyinde 500 metreye kadar manevra yapabilecek şekilde yapıldı.

Chandrayaan-2 görevinin yaklaşık 141 milyon dolara mâl olduğu biliniyor. 

Hindistan, 1960'lardan beri aktif bir uzay programı yürütüyor

Mart ayında Hindistan, Dünya'nın alçak yörüngesindeki bir uyduyu başarılı şekilde füzeyle vurduğunu duyurmuştu. Başbakan Narendra Modi, Hindistan'ın ABD, Çin ve Rusya ile uzay güçleri arasına katıldığını bildirmişti.

Modi, ülkesinin bağımsızlığının 75. yılını kutlayacağı 2022'ye kadar Hindistan'ın ilk insanlı uzay seferini gerçekleştireceğini açıklamıştı.

1960'lardan beri aktif bir uzay programı yürüten Hindistan, Chandrayaan-2'nin öncüsü 'Chandrayaan-1' uzay aracını 2008 yılında Ay’a göndermiş, 2014 yılında da Mars yörüngesine uydu konumlandırmıştı. 

Yorumlar (0)