Helenistik döneme ait 2200 yıllık tek eserdi!

Helenistik döneme ait tek eser olan, Bithynia Kralı İkinci Prusias'a ait 2200 yıllık lahitin başına gelmeyen kalmadı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.11.2019, 10:37
Helenistik döneme ait 2200 yıllık tek eserdi!

Bursa ilinin İznik ilçesinde 2200 yıl öncesinden (M.Ö. 185-149) kalan Bithynia Kralı İkinci Prusias'a ait kral mezarı mezbeleliğe döndü. Nakil sırasında düşerek kırılan lahit onarıldıktan sonra defineciler tarafından patlatıldı. 17 parçaya bölünen lahidin üzerine dün de sprey boyalarla yazılar yazıldı.

M.Ö. Helenistlik dönemde Bithynia Kralı İkinci Prusias'a (M.Ö. 185-149) ait olduğu tahmin edilen mezarın son durumu görenlerin içini acıtıyor.

Halk arasında Berber Kaya olarak bilinen yerdeki anıtın uzunluğu 5.5, genişliği ise 4 metre idi. "İdi" diyoruz çünkü çok eski yıllarda uzak bir yerden İznik ilçesine tek parça hâlinde getirilen lahit kaydırılıp düştükten sonra parçalandı. Uzun seneler sonra 1960'lı yıllarda lahit onarıldı. Fakat art niyetli kişiler, daha açık ifadeyle defineciler tarafından bomba patlatılarak tekrar parçalandı. İçerisinde mezar olmayan lahitin sprey boya ile boyanması ve içerisinde oluşan pislik ise görenlerin tepkisini çekiyor.

Helenistlik döneme ait tek eser idi

Bithynia Kralı İkinci Prusias'a ait kral lahdi Helenistik döneme ait tek eserdi. Tek parça taştan yapılan eser, üçgen alınlıklı ve kırma çatılı. Lahitin üzerinde sade dekoratif benzemeler, silimler ve kabartma göbeği motifler yer alıyor.

Eser hakkında bilgi veren sanat tarihçisi Doğan Özgün Kolaç şunları söyledi:

“İznik adına önemli bir yerdeyiz. İznik ilçesinde Helenistlik yapı olarak bilinen tek yapı burasıdır. 2200 yıl öncesinden beri ayakta kalmış. 1953 senesinde defineciler tarafından patlatılan lahdin orijinal hali bozulmuş. 17 parçaya ayrılmış. İznik için büyük bir kayıp. Eski eserler için birçok defa ayağa kaldırılması konuşulur. Yetkililer tarafından daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu eserin tekrar turizme kazandırılması gerekiyor. İznik’te birçok tahrip edilen yer var. Bu, insanların eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor. Bu eserin üstüne yazı yazmak, sağına soluna bir şey çizmek tahribattan başka bir şey değil. Eser doğal yollardan zarar görebilir. Deprem olur yıkılır. Bunu anlayabiliriz, ama insanların buna müdahale ederek zarar vermesi son derece ayıp.”

Yorumlar (0)