Irak Başbakanı "hükümet değişikliği" vaat etti

Irak Başbakanı Abdülmehdi, uzun süredir devam eden eylemleri yatıştırmak için "hükümet değişikliği" yapmayı kabul etti.

DÜNYA 10.11.2019, 10:45 10.11.2019, 12:11
Irak Başbakanı "hükümet değişikliği" vaat etti

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Cumartesi günü yaptığı açıklamada eylemcilerin taleplerini karşılamak için "büyük bir hükümet değişikliği" yapacağını bildirdi.

Abdülmehdi, yaptığı açıklamada "Halktan gelen büyük çaplı bir hükümet değişikliği talebi var. Halk, siyasetteki 'kota sisteminin' sonlanmasını ve kurumlarımızın daha genç ve enerjik hale gelmesini istiyor. Irak halkının bu talebi üzerine büyük bir hükümet değişikliği yapacağız" diye konuştu.

Hükümet, eylemleri durduramıyor

Irak hükümeti, ülkenin siyasi sistemini eleştiren ve temel hizmetlere erişimin kısıtlılığını protesto eden eylemleri durdurmayı başaramıyor.

Birkaç saat önce en az 6 kişi öldü

Adil Abdülmehdi'nin açıklamasından sadece birkaç saat önce Irak polisi, başkent Bağdat'ta bir köprüyü kapatan eylemcileri dağıtmak için gerçek mermiyle eylemcilerin üzerine ateş etti. Hükümet yetkilileri, en az 6 kişinin öldüğünü ve 100'den fazla yaralının olduğunu açıkladı. Güvenlik güçlerinden bir kaynak ise ölü sayısının 7 olduğunu söyledi.

Eylemciler, köprünün kontrolünü ele geçirmek için ikinci bir denemeye daha kalkışırken görüntülendi.

"Büyük hatalar yaptık

Irak Başbakanı Abdülmehdi, Ekim ayında başlayan ve 260'tan fazla Iraklının öldüğü eylemlerde büyük hatalar yaptıklarını kabul etti. Başbakan, "Siyasi güçler ve partiler tüm demokratik sistemlerde önemli kurumlardır ve Irak'ta da büyük fedakarlıklar yapmışlardır; ancak çok büyük hatalar da yapmışlardır" dedi ve ülke yetkililerinin hukuk dışı "saldırı, insan kaçırma ve tutuklama" faaliyetlerine girişen herkesin peşinde olacağını ekledi.

"Saddam'ın devrilmesinden beri en önemli olay"

Adil Abdülmehdi, Irak halkına "normal hayatınıza geri dönün" çağrısını yineledi ve hükümetin siyasi reformlar yapacağını söyledi. Abdülmehdi, eylemleri 2003 yılındaki Amerikan işgaliyle Saddam Hüseyin'in devrilmesinden beri "Irak'ın en önemli olayı" olarak da niteledi.

Yorumlar (0)