Hamile erkek ve cinsiyetsiz hamile emojileri onaylandı

2021 yılının sonunda akıllı telefonlara 2 yeni emoji daha ekleniyor: 'Hamile erkek' ile cinsiyeti tanımlanmayan bir 'hamile kişi' temalı iki emoji, Unicode Konsorsiyumu tarafından 14.0 sürümü için onay aldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.09.2021, 15:22 21.09.2021, 09:35
Hamile erkek ve cinsiyetsiz hamile emojileri onaylandı

Unicode Konsorsiyumu, 14.0 sürümü için yeni emoji adaylarını onayladı.

‘Hamile erkek’ ve ‘cinsiyetsiz hamile’ emojisi

Akıllı telefonlara eklenecek olan emojiler arasında ‘hamile erkek’ ve ‘cinsiyetsiz hamile’ emojileri bulunuyor.

Bununla beraber, İngiliz Tabipler Birliği’nin, 2017 yılında trans ve ikili cinsiyet sistemini kabul etmeyenleri tanımak amacıyla yayınladığı "hamile kadın" yerine "hamile kişi" ifadesini kullanma yönergeleri, "kadınlara hakaret" şeklinde adlandırılarak tepki çekmişti. 

Sosyal medya kullanıcıları ise; hamile bir erkek emojisinin büyük bir eksiklik' olduğunu belirterek, Unicode Konsorsiyumu'nun verdiği kararın geç çıktığına dikkat çekti.

Emojipedia'nın 'kıdemli emoji sözlük yazarı' Jane Solomon, “Niye hamile bir erkek emojisi var?” başlığıyla yazdığı blog yazısında yeni emojilerin ayrıntılarını paylaştı.

“Her cinsiyetten insanlar hamile kalabilir”

Solomon, "Yeni hamilelik emojileri, ikili cinsiyeti tanımayan kişiler, trans erkekler ya da kısa saçlı kadınlar tarafından kullanılabilir. Tabii ki bu emojilerin kullanımı sadece bu gruplarla sınırlı değil. Erkekler hamile kalabilir. Bu, gerçek dünya (trans erkekler) veya kurgusal evrenler (1994 filmi Juniordaki Arnold Schwarzenegger) için geçerlidir. Her cinsiyetten insanlar hamile olabilir. Artık bunu temsil eden emojiler var” sözlerini kullandı

Unicode, akıllı telefonlarda 2016 yılından beri bulunan geleneksel 'hamile kadın' emojisini koruyor.

Tepki gösterenler de oldu

Diğer yandan, cinsiyetsiz hamile ve hamile erkek emojilerine tepki gösteren kullanıcılar da oldu. Twitter’da bazı kullanıcılar “Translardan nefret etmiyorum. Fakat, bunun gibi emojilerin çok gereksiz olduğuna inanıyorum” değerlendirmelerini yaptı.

14.0 sürümü, 'cinsiyetsiz hamile’ ve ‘hamile adam' emojisinin haricinde, kendine has dairesel sarı yüzün yeni çeşitlerini de içeriyor: selamlayan yüz, eriyen yüz, noktalı çizgi yüz ile yüzü tutmayan gözyaşları. Listede bulunan yeni emojiler arasında,  motosiklet lastiği, disko topu, kaydırak, mercan, sopalı troll, düşük pil ve barbunya bulunuyor.

Bu yılın sonunda kullanıma sunulacak

Microsoft, Google ve Apple gibi şirketler, konsorsiyum tasarımlarının stilize edilmiş çeşitlerini kendi işletim sistemlerinde tercih ediyor. Farklı işletim sistemlerinde bulunan emojiler için bir çıkış tarihi henüz onaylanmadı. Fakat büyük ihtimalle 2022 yılının Haziran ayına kadar bütün platformlarda görülecek ve bu senenin ilerleyen dönemlerinde bazı platformlarda yer bulacak.

Yorumlar (0)