GSM operatörleri tatile nereye gittiğinizi devlete bildirecek

2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında artık GSM operatörleri ‘’iç turizm takip sistemi’ olarak adlandırılan yapıda vatandaşların hangi şehre ve otele gittiğini devlete bildirecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.11.2019, 14:41
GSM operatörleri tatile nereye gittiğinizi devlete bildirecek

Geçtiğimiz günlerde 2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı açıklandı. Bu programda dikkat çeken kararlardan bir tanesi oldukça önemli. Yeni programla birlikte ‘’iç turizm takip sistemi’’ olarak adlandırılan sistemle beraber, Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle artık vatandaşların hangi şehre ve otele gittiği devlete bildirilecek. Bu sistem ise GSM operatörleri aracılığıyla sağlanacak.

Karar tartışmalara neden oldu!

Yeni karar özellikle sosyal medya üzerinde vatandaşlardan tepki topladı. Kullanıcılar tarafından gittikleri adreslerin devletle paylaşılmasının, özel hayatın ihlali açısından bir sakınca oluşturduğu yorumları yapıldı. Yıllık program içerisinde ise konuya ilişkin vatandaşların mahremiyet hususuna dikkat edileceği ifade edilirken, konuyla ilgili GSM operatörlerinin yardımından faydalanılacağı ifade ediliyor.

Resmi gazetede İç Turizm Takip Sistemi’ne ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“Kişisel verilerin mahremiyetine dikkat edilerek telekomünikasyon firmalarının teknolojik imkanlarından yararlanılarak elde edilen verilerle, yerli turist profilini ve turizm hareketlerini ortaya koyan bir çalışma yürütülecek.

Turizm yatırımcı ile işletmecilerinin kamuyla iş ve işlemlerinde bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmeleri ve bunda gereken kurumlar arası entegrasyonu sağlamak için gerekli mevzuat çalışmaları yapılacak.”

Yorumlar (0)