Gizemli uğultunun nedeni belli oldu

Son iki yıldır dünya çevresinde duyulan gizemli uğultunun sebebi Hint Okyanusu'nun dibindeki yeni su altı yanardağı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.01.2020, 09:34
Gizemli uğultunun nedeni belli oldu

Bilim insanları, yaklaşık 2 yıldır dünya çevresinde duyulan uğultunun sebebini belirledi. Araştırmalara göre gizemli uğultu, Hint Okyanusu'nun tabanındaki sismik etkinlikten kaynaklanıyor.Postdam Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi'nden sismolog Simone Cesca liderliğinde yürütülen araştırmanın sonuçları "Nature Geoscience" dergisinde yayımlandı.  "Livescience.com"un haberine göre, Cesca liderliğindeki araştırma ekibi, uğultunun Hint Okyanusu'nun dibinde bulunan bir magma rezervuarının neden olduğu sismik etkinlikten kaynaklandığını ortaya çıkardı.

Atmosferde 40 dakika kadar süren gizemli uğultular kaydedildi
İlk defa 2018'in mayıs ayında Afrika'nın doğusunda Madagaskar ve Mozambik arasında bulunan Mayotte Adası yakınlarında aynı anda binlerce deprem gerçekleştiğinin altını çizen araştırmacılar, Ekim 2018'den bu yana, atmosferde bazıları 40 dakika kadar sürebilen gizemli uğultuların dalga dalga atmosfere yayıldığını belirtti.

Bir Fransız okyanus araştırma ekibi 2019 yılında, Mayotte yakınlarındaki okyanusun dibinde, 5 kilometre genişliğinde ve 800 metre yüksekliğinde yeni bir yanardağ keşfederek, gizemli uğultuların sırrını çözdü.

Okyanus tabanının 32 kilometre altında bulunan, genişliği 15 kilometreye varan rezervuardaki magmanın yüzeye çıkma sebebinin su altı yanardağı olduğunu kaydeden araştırmacılar, böylece gizemli uğultuların bu yoğun sismik faaliyetlerden kaynaklandığını ortaya çıkarmış oldu.
 

Yorumlar (0)