Gençlere sosyal medya uyarısı: İntihara sürüklüyor

Facebook'un sahibi olduğu Instagram'ın firma içinde yaptırdığı araştırma, ABD'de gençlerin yüzde 6'sı, İngiltere'de gençlerin yüzde 13'ünün Instagram yüzünden intihar etme isteği duyduklarını ortaya koydu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.09.2021, 21:32 22.09.2021, 14:24
Gençlere sosyal medya uyarısı: İntihara sürüklüyor

ABD medyasının ulaştığı araştırmada, Instagram'ın gençlerde depresyon ve anksiyete düzeyini artırdığı kaydedilerek, "Gençler, yaşadığı depresyon ve anksiyete şiddetlenmesinden Instagram'ı sorumlu tuttu." denildi.

İntihara sürükleyebiliyor

Araştırma, ABD'de gençlerin yüzde 6'sı, İngiltere'de gençlerin yüzde 13'ünün Instagram yüzünden intihar etme isteği duyduklarını da ortaya koydu.

"Depresif bir ruh haline sebebiyet verebiliyor"

Dr. Sitrava, bahse konu araştırma ile tekrar gündeme gelen sosyal medyanın gençler üzerindeki negatif etkisine dair gerçekleştirdiği açıklamada, farklı sosyal medya kanallarının farklı maksatları önceliğine aldığını dile getirdi.

Sitrava, Instagram'ın daha çok görselliği ön plana almayı hedef edindiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Genç kızların, özellikle de kendisini keşfetme adımında olan gençlerin, görselliği ön plana alan sosyal medyadan etkilenmemeleri imkansız. Instagram, tam da bu keşif süreçlerinde etkin rol oynuyor. Gençler, Intagram vesilesiyle kendi görsellerini diğer kullanıcılarla kıyaslıyor. Gelişim sürecinde ötekileri referans almak kolay bir yol olarak görünüyor. Fakat bu en tehlikeli yolların başında geliyor. Kendi içlerine dönmek yerine, ötekiler gibi olmaya çalışıyorlar. Bu da uzun vadede depresif bir ruh haline neden olabiliyor."

"Olumsuz etkilediği bilseler de bırakamıyorlar"

Dr. Sitrava, yaşadıkları psikolojik problemlere karşın sosyal medya kullanmayı bırakamayan gençlere dair, "Her ne kadar sosyal medya kullanımı rahatsızlık verse de kullanmayı sürdürüyorlar. O sebeple sosyal medya kullanımının neye hizmet ettiğinin adını koymak lazım. Kişi, böylelikle sosyal medyayı yaşamında nereye konumlandıracağına da kesinlik kazandırmakla beraber sosyal medya kullanımını da daha yönetebilir duruma gelecektir." diye konuştu.

Yorumlar (0)