Facebook yeni davalarla yine gündemde! Bu kez…

Facebook, satışını yaptığı reklamların görüntülenme sayılarını gerçekte olmayan şekilde artırdığına ilişkin ABD merkezli reklam firmalarının kıskacına girdi. Haksızlığa uğradığını ifade eden firmalar çok yüklü miktarda tazminat talebiyle dava açtı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.10.2019, 13:30 16.10.2019, 13:52
Facebook yeni davalarla yine gündemde! Bu kez…

Dünyaca ünlü sosyal medya ağı Facebook’un kullanıcılara parayla sattığı reklamların görüntülenme sayıları üzerinde oynayıp yükselttiği ortaya çıktı. ABD’de bulunan birçok reklam firması, rakamların gerçek olmayan yönde şişirilmesi sebebiyle Facebook’a dava açtı.

Facebook izlenme rakamlarını, raporda gözüktüğü üzere % 60 – 80 arasında değil % 150’den 900’e kadar artırdığı ifade ediliyor. İzlenme sayılarının artışına bağlı olarak daha fazla reklam alabiliyor ve bununla birlikte de haksız bir kazanç sağladığı iddia ediliyor.

ABD merkezli reklam firmalarının bu olay dikkatini çekmesi üzerine Facebook’a dava açıldı. Şirketlerden yapılan açıklamada sosyal medya devinin, 40 milyon dolar cezayla karşı karşıya kaldığı ifade ediliyor. Facebook’un açıklamış olduğu basına ilişkin raporlarda bu problemin farkında olmasına rağmen bir eylemde bulunmadığı, bununla birlikte reklam şirketlerinin de ciddi bir zararla karşı karşıya geldiği iddia ediliyor.

Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg daha önce de milyonlarca kullanıcının verilerinin ihlal edildiği gerekçesiyle canlı yayında yargılanmıştı.

Dava ile birlikte haksız rekabete ilişkin yasayı ihlal, sözleşmeyi ihlal ve dolandırıcılık suçları iddiasıyla karşılaşan Facebook, reklam verenlerin uğradığını iddia ettiği zarara itirazda bulunarak, reklam zamanı satın almaya ilişkin kararda bulunmaya gerçek anlamda bu ölçümlemelere güvenip güvenmediklerine ilişkin soru yöneltti.

Facebook sus payı olarak reklam verenlere 40 milyon dolarlık bir bütçe ayırmış. Söz konusu bütçenin 12 milyon dolarlık bir miktarı reklam verenler için ayrılırken, yüzde 30’luk bir kısmı ise avukatları için ayrılmış.

Davacıların talebi ise kandırıldıkları gerekçesiyle Facebook’tan 100 milyon – 200 milyon dolar arasında bir tazminat alabilmek. Fakat ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Jeffrey White mevcut davanın belirsizliğinin yanında talep edilen bu miktarın da çok yüksek olduğunu ifade ediyor.

Davanın son seyri nasıl ilerleyecek, hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Yorumlar (0)