Cinsiyet ayrımcılığı pahalıya patladı: Google’a 118 milyon dolarlık fatura

Şirket içindeki cinsiyet ayrımcılığını gerekçe göstererek Google’a dava açan binlerce kadın personel, önemli bir başarıya imza attı. Google, dava kapsamında 118 milyon dolar ceza ödemeyi kabul ettiğini açıkladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.06.2022, 11:31
Cinsiyet ayrımcılığı pahalıya patladı: Google’a 118 milyon dolarlık fatura

Şirket içinde erkek çalışanlarla eşit haklara sahip olmadıklarını öne sürerek Google’a dava açan 15 bin 500 kadın personel, mücadelelerinde zafere ulaştı. Binlerce kadını temsilen davalara katılan hukuk firmaları, Google’ın toplamda 118 milyon dolarlık cezayı ödemeyi kabul ettiğini açıkladı. Google da bir açıklama yaparak, iddiaları doğruladı. 

Bağımsız uzmanlar tarafından rapor hazırlanacak

Mahkeme heyeti, Google’ın işe alım süreçlerini inceleyecek bağımsız bir uzmanın görevlendirilmesine karar verdi. Bunun yanı sıra bağımsız bir ekonomist de şirket içindeki ücret dağılımını inceleyerek, kendi raporunu mahkemeye sunacak. 

“Bundan sonra şirket içinde daha eşit ve adil bir ortamın oluşacağını ümit ediyorum”

Google’a dava açan kadın personellerden Holly Pease, önemli bir başarıya imza attıklarını dile getirerek, “Uzun yıllardır teknoloji sektöründe çalışıyorum. Kariyerimin tamamını bu alanda geçirdim. Google tarafından hatanın anlaşılması ve cezanın ödenecek olması önemli bir adım. Bundan sonra şirket içinde daha eşit ve adil bir ortamın oluşacağını ümit ediyorum. Bu konuda iyimser düşünmek istiyorum” şeklinde konuştu. 

236 farklı iş unvanına sahip kadın personele ödeme yapılacak

Şirket bünyesindeki 236 farklı iş unvanına sahip kadın personele toplam 118 milyon dolarlık ödeme yapacak olan Google’ın işe alım süreçleri ve ücretlendirme politikalarında çeşitli değişikliklere gitmesi bekleniyor. Öte yandan alınan kararın resmiyet kazanması için bir yargıcın onayı gerekiyor. Hukuk firmalarından yapılan açıklamada, yargıç onayı için 21 Haziran tarihinde bir duruşmanın daha yapılacağı belirtildi. 

Yorumlar (0)