Çin dünyanın en güçlü katı yakıtlı roket motorunu test etti

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.10.2021, 07:32 20.10.2021, 17:40
Çin dünyanın en güçlü katı yakıtlı roket motorunu test etti

Çin Uzay ve Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Şirketi tarafından yayınlanan açıklamada, dünyanın katı yakıtla çalışan en güçlü roket motorunun test edildiği açıklandı. 

Pek çok sektörde girişimleri bulunan Çin, yeni bir test daha yaptı.

Dünyanın katı yakıtla çalışan en güçlü motoru test edildi

Çin Uzay ve Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Şirketi tarafından yapılan duyuruda, katı yakıtla çalışan dünyanın en güçlü roket motorunun test edildiği açıklandı. Açıklamada, Şansi eyaletinin Şian kentinde gerçekleştirilen yer testinde roket motorunun, 500 tonluk itki gücüne ulaştığı aktarıldı.

Ayrıca 3,5 metrelik motorun, Çin'in şu an uzay programındaki en büyük taşıyıcı roketi Long March 5'i ateşleyen sıvı yakıtlı roket motorundan 4 kat daha fazla güç ürettiği ve bu kapsamda dünyanın en iyisi olduğu ifade edildi.

Yeni teknolojilere başvuruldu

Roket motorunun boyutunu ve ağırlığını azaltmak amacıyla yüksek dirençli liflerin yer aldığı kompozit malzemeler, itiş gücünü arttırmak amacıyla ise yanma ve egzoz haznesinde birtakım yeni teknolojiler kullanıldığı bildirildi. Öte yandan motorun, 1000 ton itiş gücü üretebilen türünün de geliştirme safhasında olduğu bildirildi.

Anında ateşleme özelliği var

Anında ateşleme özelliği olan ve bir yerden bir yere hızlı bir şekilde taşınabilen katı roketler, askeri platformlarda yaygın bir şekilde kullanılıyor. Sıvı yakıtlı roket ateşleyicileri burada daha etkin itiş gücü verdikleri için uzay programlarında daha çok kullanılıyor ancak fakat fırlatış hazırlığı oldukça uzun sürüyor.

Katı roket ateşleme teknolojisindeki gelişmenin, insanlı uzay yolculukları ve uydu fırlatışları için yeni imkanlar sağlayabileceği düşünülüyor.

Yorumlar (0)