Charles Darwin’in evrim teorisine intihal şoku

Bilim dünyası ve tarihinin en önemli isimlerinden olan, ortaya attığı düşünceleri ile farklı dini ve siyasi görüşlerin oluşmasına vesile olan Charles Darwin’in evrim teorisi çalıntı çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.02.2022, 09:29 07.02.2022, 15:18
Charles Darwin’in evrim teorisine intihal şoku

Bilim dünyası şimdilerde “çalıntı” haberiyle çalkalanıyor. Bir İngiliz gazetesinin haberine göre Kriminolog Dr. Mike Sutton tarafından yazılan bir kitapta evrim teorisini dünyaya duyuran Charles Darwin, “intihal” ile suçlanıyor. Mike Sutton, Darwin’in evrim teorisinin aslında bir doğa bilimcinin çalışması olduğunu ve bilim insanının bu çalışmadaki bazı kelimeleri değiştirerek altına kendi imzasını attığını ifade ediyor.  



Yazdığı kitap, intihallerle dolu 

Darwin’in yazdığı “Türlerin Kökeni Üzerine” isimli kitabın, Patrick Matthew tarafından kaleme alınan “Deniz Kerestesi ve Ağaç Yetiştiriciliği Üzerine” isimli kitabın intihallenmiş (bazı kelimeleri değiştirilerek kopyalanmış) hali olduğu ortaya çıktı. Mike Sutton ise konuyla ilgili şunları aktardı: “Tarihin en büyük bilim sahtekarlığı Charles Darwin tarafından yapıldı. Patrick Matthew’un 1831 senesinden önceki yayınında yazdığı doğal seçilim yoluyla evrim teorisini kendi kitabına kopyaladı. Halbuki bu ifadeyi kullanan ilk kişi Matthew’du. Kitaptaki kelimeleri değiştirerek bunun fark edilmeyeceğini düşündü.” 



“Hırsızlığın kanıtları, eşinin mektupları oldu” 

Mike Sutton, Darwin’in daha önce de intihal iddialarıyla anıldığını ancak o zaman yeterli delil bulunmadığını ifade ederken şu anda hırsızlığının yeni kanıtlarının ortaya çıktığını dile getirdi. Darwin’in eşi Emma’nın Patrick Matthew’a yazdığı iddia edilen bir mektupta Darwin’in yaptığı kopyalama anlatılmıştı. Öte yandan Nottingham Trent Üniversitesi’nden Prof. Mark Griffiths, evrim teorisinin mucidini Patrick Matthew olarak onayladı.  

Yorumlar (0)