CERN açıkladı: 3 yeni parçacık keşfedildi!

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda yapılan bir çalışmada daha önce keşfedilmemiş 3 yeni parçacığın bulunduğu kaydedildi. CERN araştırmacıları, doğadaki dört ana kuvvetin dışında farklı bir kuvvet bulunup bulunmadığını ortaya çıkarmaya çalışıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.07.2022, 22:41 Hakan Öksüz
CERN açıkladı: 3 yeni parçacık keşfedildi!

Bilim dünyasının gündeminde İsviçre'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda (LHC) yapılan çalışmalardan gelen veriler var. Yapılan çalışmalara dair bilgilendirmelerde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), doğada bulunan dört ana kuvvetin dışında farklı bir kuvvetin daha arandığını bildirdi.

450 milyar elektro voltluk enerji kullanıldı

Yürütülen çalışmaların sonuçlarını duyuran CERN, nisan ayında yeniden işlerlik kazandırılan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın nisan ayında bu yana üçüncü kez çalıştırıldığını duyurdu. 2019 yılında sonra ara verilen çalışmaların başlatılmasıyla birlikte yeni bulgulara ulaşıldığı aktarıldı. Söz konusu araştırma için 450 milyar elektro voltluk enerjinin kullanıldığı kaydedildi.

CERN'den açıklama geldi

Çalışmanın sonuçları, bilim dünyasını heyecanlandırdı. CERN'den gelen yazılı açıklamaya göre çığır açıcı bir keşfe ulaşıldı. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın halkalarının zıt yönünde iki proton demetinin döndürüldüğü ifade edildi. Böylece daha önce keşfedilmemiş 3 yeni parçacığın bulunduğu aktarıldı.

2019'da bakıma alınmıştı

Doğada bulunan dört ana kuvvetin; kütleçekim kuvveti, güçlü nükleer kuvvet, zayıf nükleer kuvvet ve elektromanyetik kuvvet olduğu hatırlatıldı. LHC'nin, dünyanın en kuvvetli parçacık çarpıştırıcısı olduğunu biliniyor. 2019'da bakıma alınan LHC, bu yılın nisan ayında yeniden çalıştırıldı.

LHC'nin halkalarının zıt yönünde döndürülen iki proton demetinin ürettiği enerjinin 6,8 trilyon elektro volt olduğu kaydedildi. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, dört ana kuvvetin dışında yeni bir kuvvetin bulunup bulunmadığını ortaya çıkarmak için kuruldu. Son çalışmada "üst kuark" denilen bir atom altı parçacık çeşidi keşfedildi.

Yorumlar (0)