Büyük keşiflere imza atan efsanevi teleskop yıkılacak!

Porto Riko'da bulunan ve şimdiye kadar önemli keşifler yapan Arecibo teleskobunun yıkılmasına karar verildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.11.2020, 17:40
Büyük keşiflere imza atan efsanevi teleskop yıkılacak!

Porto Riko'da bulunan Arecibo teleskobu, yıllardır oldukça kıymetli bilimsel araştırmalara imza atıyor.

305 metre genişliğe sahip olan Arecibo teleskobunun artık faaliyet gösteremeyeceği çünkü 900 ton ağırlığa sahip olan merkezi alıcı platformunu taşıma görevini üstlenen kablolarda kopukluk meydana geldiği ifade edildi. Çalışanların güvenliğinin tehlikeye atılamayacağı, bu nedenle kabloların onarılmasının imkânsız olduğu belirtildi. 

Söz konusu gelişmeye ilişkin açıklama NSF'den (ABD Ulusal Bilim Vakfı) geldi. Açıklamada, Arecibo teleskobu için kontrollü bir şekilde yıkım işlemlerinin başlatılacağı ifade edildi. 

NSF'den (ABD Ulusal Bilim Vakfı) Sean Jones, ani ve kontrolsüz bir çökme meydana gelebileceğini, bu nedenle çalışanların güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtti. Jones, bütün Arecibo Gözlemevi'nin yıkılabileceğini, bu nedenle Arecibo teleskobunun yıkılması gerektiğini söyledi. 

NSF'den (ABD Ulusal Bilim Vakfı) Ralph Gaume, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bütün Arecibo Gözlemevi'nin kapatılmayacağını belirtti. Gaume, farklı çalışmalar ve eğitimler için altyapının muhafaza edileceğini kaydetti. 

Arecibo teleskobu, 1963 senesinde inşa edilmişti. Bilim insanları, dünya dışı hayat arayışı dâhilinde araştırmalar yaparken 1974 senesinde Arecibo teleskobundan uzaya radyo sinyallerini yollamıştı.

1990 senesinde ise bu alandan ilk öte gezegenin keşfi yapılmıştı. Arecibo teleskobu, Dünya'ya yakın olan asteroidlere dair araştırmalar ile uzayda gerçekleşen hızlı radyo patlamalarına dair incelemelerin öncüsü olmuştu.

Yorumlar (0)