Astronot Alan Shepard’ın 1971'de Ay’da kaybettiği golf topları bulundu

Astronot Alan Shepard’ın, 1971 yılında Apollo 14 görevi esnasında ay yüzeyinde golf oynarken kaybettiğini öne sürdüğü golf topları, 50 yılın ardından bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.02.2021, 22:45 06.02.2021, 22:52
Astronot Alan Shepard’ın 1971'de Ay’da kaybettiği golf topları bulundu

Shepard’ın 31 Ocak-6 Şubat 1971 tarihindeki Apollo 14 görevi ile gittiği Ay’da, derme çatma bir golf sopasıyla gerçekleştirdiği vuruşlar esnasında kaybettiğini öne sürdüğü 2 golf topu, iniş görevi sırasındaki görüntülerin iyileştirilmesi neticesinde bulundu.

Görüntü uzmanı Andy Saunders, 'istifleme yöntemi' ile Apollo 14 mürettebatınca çekilen ve 16 milimetrelik çok daha küçük görüntüleri de ihtiva eden orijinal görüntülerin yüksek çözünürlüklü taramasını gerçekleştirdi. Böylelikle Shepard’ın iddiaları doğrulanmış oldu.

Shepard, elindeki sopayla iki vuruş gerçekleştirdiğini, ilk vuruşunda golf topunun bir kratere girdiğini, ikincisinin ise kilometrelerce uzağa gittiğini iddia etmişti.

Uzay mekiğinin indiği alanın iyileştirilmiş görselleri, astronotun öne sürdüğü kadar başarılı atış gerçekleştirmediğini de meydana çıkardı.

Bahse konu görüntülerde, Shepard’ın ilk vuruşunda topun 22 metre, ikinci vuruşunda ise 37 metre uzağa gidebildiği tespit edildi.

Görselleri iyileştirerek topların bulunmasına olanak sağlayan Saunders, gerçekleştirdiği açıklamada, astronotun topları öne sürdüğü kadar uzağa atamamış olmasına karşın, bunu ayda gerçekleştirmeyi başarabilmesinin dahi önemli olduğunu dile getirdi.

Saunders, Shepard’ın vuruşu olağanüstü koşullar altında gerçekleştirdiğini işaret ederek, "Düşünün, her tarafınızı kapatan astronot kıyafetleri ve bir hayli kalın eldivenlerin olduğu, yer çekiminin bulunmadığı bir ortamda bu vuruşu gerçekleştiriyorsunuz. Shepard’ın topla temas edip onu havaya uçurabilmesi dahi inanılmaz derecede etkileyici." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)