Aşı denemeleri Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı

Çin'den gelen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının denemelerine Ankara Şehir Hastanesinde başlandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.10.2020, 11:18
Aşı denemeleri Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı

Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Opr. Dr. Aziz Ahmet Surel'in de aralarında olduğu gönüllüler üzerinde, Çin'de geliştirilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının denemeleri başladı. 

Covid-19 aşı çalışmalarında etkin bir şekilde yer alan Türkiye, Çin'de geliştirilen Covid-19 aşısının denemeleri için Ankara Şehir Hastanesi'ni belirledi.

Farklı ülkelerde geliştirilen ve insan denemelerini içeren Faz-3 seviyesine ulaşmış Covid-19 aşıların klinik çalışmalarına da katılan Türkiye, Çin'de geliştirilen aşının deneme çalışmaları için belirlediği İstanbul, Kocaeli ve Hacettepe üniversitelerine Ankara Şehir Hastanesi de eklendi. 3 üniversitede aşı denemelerine başlayan Türkiye, bugün de Ankara Şehir Hastanesi'nde uygulamanın startını verdi.

Gönüllüler arasında yer alan ve Çin menşeili aşının uygulandığı ilk kişi olan Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekim Prof. Dr. Aziz Ahmet Surel, küresel salgından çıkışta aşının tek umut olduğununun altını çizerek, yerli ve yabancı aşılardan sonuç elde ederek Covid-19'dan kurtulmayı umut ettiklerini bildirdi.

Henüz onaylanmış aşı bulunmadığı için tüm dünyanın salgının yayılımını engellemeye çalıştığını ve bunun dışında bir şey yapamayacağını belirten Prof. Dr. Surel, aşı çalışmalarının insanlar üzerinde denendiği Faz3'e ulaşıldığını, Ankara Şehir Hastanesi'nin de Faz3 aşamasının uygulandığı uluslararası noktalardan biri olduğunu ifade etti.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Rahmet Güner ise yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı Çinli bilim insanları tarafından geliştirilen inaktif Sars-Cov2 aşısının Ankara Şehir Hastanesi'ndeki ilk uygulamasının yapıldığını kaydederek, yakın gelecekte yerli üretim Covid-19 aşısının da Faz3 aşamasında insan üzerinde uygulama olanağı olacağını umut etiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Rahmet Güner, aşının gönüllüler üzerinde uygulanması konusunda Çin'de 100.000 adet, Brezilya'da 7000 adet, Endonezya'da ise 1500 adet doz yapıldığını kaydetti.

Gönüllüler üzerinde uygulanan aşı deneme çalışmaları Türkiye'de halihazırda 25 merkezde uygulanıyor. Tamamen gönüllülük esasıyla gerçekleştirilen aşı uygulamasının Türkiye'de 13.000 kişiye yapılması planlanıyor. 2. faz denemelerini başarıyla geçen Covid-19 aşısının 3. fazının da başarılı sonuçlanması durumunda 2021 yılı başında insanlığın yararına sunulması bekleniyor.

Yorumlar (0)