ASELSAN, yerli ve milli artırılmış gerçeklik gözlüğü üretecek 

Güvenlik güçlerinin muharebe sahalarındaki ihtiyaçlarına yönelik olarak artırılmış gerçeklik gözlüğü geliştirilecek. Gözlük, ASELSAN şirketleri tarafından yerli ve milli olarak üretilecek. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.10.2021, 10:41 22.10.2021, 16:47
ASELSAN, yerli ve milli artırılmış gerçeklik gözlüğü üretecek 

ASELSAN, güvenlik güçlerinin sahada daha etkin olmasına yönelik ihtiyaçların tespiti ve karşılanması konusunda çalışmalarına devam ediyor. Teknoloji ve Ar-Ge kurumunun şirketleri olan ASELSAN SİVAS ve BİTES, muharebe sahalarında daha etkin mücadele amacıyla artırılmış gerçeklik gözlüğü geliştirilmesi konusunda çalışmalarına başladı.  

Türk savunma sanayii gelişmelerini aktaran bir dergi tarafından yayınlanan habere göre ASELSAN, “Uluslararası geleceğin Askeri Konferansı” isimli bir etkinliğe katıldı. Buradaki “Geleceğin Askeri” konseptini benimseyen ve bu konuda destekleyici çalışmalara imza atacağını belirten ASELSAN, “akıllı artırılmış gerçeklik gözlüğü prototipinin” geliştirilmesi amacıyla ortak çalışmalara yakın zamanda başlanacağını açıkladı. 

Projenin ilk fazında sensör ve kamera üzerinde çalışılacak 

Projenin ilk fazında kameralar ve harici sensörler ile çalışabilen, 5G-WiFi-LTE desteği bulunan, geniş bakış açısına sahip, çevresel koşullara uygun bir askeri operasyon gözlüğü geliştirilmesi planlanıyor. BİTES tarafından geliştirilen artırılmış gerçeklik yazılımı, ASELSAN SİVAS’ın optomekanik, elektronik ve optik tasarım araçları ile birleştirilip gözlüğün geliştirilmesi sağlanacak. İki şirketin birlikte yapacağı sistem mühendisliği çalışmaları kapsamında yürütülecek olan faaliyet sonucu oluşacak ürünler ile yurt dışına bağımlılık büyük oranda azaltılacak. 



İlk alıcılar, Türk güvenlik güçleri olacak 

ASELSAN’ın aktarımına göre bu gözlüklerin ilk alıcıları, Türk güvenlik güçleri olarak Giyilebilir teknolojiler kategorisinde üretilen gözlük, sonrasında ise global pazarda satışa sunulacak. İleri faz çalışmaları ile gözlüğe farklı özellikler katılacak. 

Tüm bilgiler personellerin gözlüğünde olacak 

Artırılmış gerçeklik gözlüğü sayesinde pek çok alanda verimliliğin ve güvenliğin aynı anda artırılması hedefleniyor. Yaygın kullanım özelliği oluşacak gözlükle birlikte iç ve dış pazardaki büyüme oranının hızlı şekilde artması bekleniyor. Söz konusu ürünler, savunma, sağlık ve otomotiv gibi alanlarda kullanılabilecek.  

Savunmanın teknoloji ile birleştiği geleceğin muharebe sahalarında giyilebilir teknolojiler, önemli ve rağbet gören araçlar haline gelmeye başladı. Bu kapsamda pek çok ülke, teknolojik gelişmeleri savunma personelleri üzerinde kullanmaya başladı. Operasyonlara katılan birlikler tarafından kullanılan bu araçlar sayesinde komuta merkezleri ve dost birliklerle anlık görüntü ve ses paylaşılması hedefleniyor. 

Savunma personellerinin kullanacağı artırılmış gerçeklik özelliği bulunan gözlüklerde muharebe sahasının haritası, konum ve personel sağlık bilgileri, dost birliklerle anlık temas, tehdit unsurlarının özellikleri, komuta merkezi ile iletişim, gece ve gündüz görüş potansiyeli gibi özellikler bulunacak. 

Yorumlar (0)