ASELSAN sağlıkta bir ilke imza attı

ASELSAN Araştırma Merkezi'nde, dünyanın ilk kenarları açık, çizgisel tarama yapan Manyetik Parçacık Görüntüleme Prototip Sistemi üretildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.10.2019, 11:32
ASELSAN sağlıkta bir ilke imza attı

ASELSAN Araştırma Merkezi’nde geliştirilen ve patent tescil kararı alınan MPG (Manyetik Parçacık Görüntüleme) Prototip Sistemi ile ilk görüntü elde edildi.

ASELSAN Araştırma Merkezi’nde dünyanın ilk kenarları açık, çizgisel tarama yapan MPG (Manyetik Parçacık Görüntüleme) Sistemi geliştirildi. Geliştirilen MPG (Manyetik Parçacık Görüntüleme) Sistemi için ABD (Amerika Birleşik Devletleri) patent tescil kararı alındı.

İki farklı fantom görüntülendi

Prototip olarak geliştirilen MPG (Manyetik Parçacık Görüntüleme) Sisteminin içinde manyetik nanoparçacıklar bulunan sağlıklı bir koroner damarı ve yüzde 50 daralma olan koroner bir damarı temsil eden iki farklı fantom görüntüsü elde edildi.

Benzerlerine göre onlarca avantajı var

Sistemin literatürdeki benzerlerine göre, girişimsel uygulamalara yönelik olarak kenarlarının açık olması, geniş alanda yüksek hassasiyet ile görüntüleme yapılması, özel manyetik alan tarama yöntemi sayesinde tek kanallı almaç/göndermeç ile üç boyutlu görüntüleme yapılabilmesi ve ayarlanabilir açıklık yüksekliğine sahip olması gibi çok sayıda avantajları bulunuyor.

MPG (Manyetik Parçacık Görüntüleme) Prototip Sistemi ile hem biyosavunma hem de sağlık teknolojileri alanında araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütülmesi hedefleniyor. Konu ile ilgili sağlanan bilgi birikimi ve fikri hakların kazanılması ile Türkiye'nin sağlık ve biyosavunma sektöründe gelişmiş teknoloji üretimine ve ihracatına katkı sağlanması planlanıyor.

Henüz dünyada ticari ürün olarak yok

Çok yeni bir tıbbi görüntüleme yöntemi olan MPG (Manyetik Parçacık Görüntüleme) Sistemi, iyonlaştırıcı radyasyon uygulanmaması, yüksek zaman ve uzay çözünürlüğüne sahip olması, alınan işaretin dokudan etkilenmemesi gibi avantajlar barındırıyor.

Nanoteknolojinin olanakları ile MPG (Manyetik Parçacık Görüntüleme) Sistemi’nin, anjiyografi, girişimsel radyoloji, tümör görüntüleme ve terapi, kök hücre takibi, hedefe yönlendirilmiş ilaç tedavisi ve ilaç dozajının tespit edilebilmesi, odaklı ısıtma terapisi, fonksiyonel beyin görüntüleme, iç kanamaların görüntülenmesi, biyosavunmada farklı ajanların belirlenmesi gibi çok çeşitli uygulama alanlarında kullanımı planlanıyor.

Dünyada MPG (Manyetik Parçacık Görüntüleme) Sistemi ile ilgili klinik öncesi çalışmalar sürüyor. Henüz klinikte kullanılan ticari bir ürün ise bulunmuyor.

Patent başvuruları ile MPG Sistemi tescillenecek

ASELSAN Araştırma Merkezi’nde, TÜBİTAK 2+2 Türkiye-Almanya ikili iş birliği kapsamında, Bilkent Üniversitesi, Lübeck Üniversitesi ve Nano4Imaging firmaları ile ortak yürütülen çalışmada, gerçek zamanlı girişimsel cerrahi araçlarının (örneğin anjiyografi amaçlı kateterler) vücut içinde MPG (Manyetik Parçacık Görüntüleme) Sistemi ile takibi için gerçek zamanlı görüntü oluşturma teknikleri ve hızlı sistem kalibrasyon yöntemleri yaratıldı.

Bu çalışmayla aynı anda öz kaynaklı bir proje de yürütülerek, çeşitli avantajlara sahip yeni bir donanım mimarisi önerildi ve prototipi geliştirildi. Proje kapsamında bugüne kadar 3 uluslararası patent başvurusu yapıldı, 4 adet bilimsel dergi makalesi yayınlandı ve çeşitli konferanslarda 5 adet bildiri takdim edildi.

Yorumlar (0)