7 yılda 700 milyon gök cismi incelendi! Dev arşiv halka açıldı

Karanlık Enerji Araştırması iş birliğince 7 senelik çalışmanın ürünü 700 milyon gök cismi arşivi herkesin erişimine sunuldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.01.2021, 13:01 20.01.2021, 10:07
7 yılda 700 milyon gök cismi incelendi! Dev arşiv halka açıldı

Bilim insanları tarafından onlarca yıldır gök cisimleri incelenerek bu incelemeler neticesinde bilim dünyasında yeni gelişmelere yol açacak önemli keşiflere ulaşılıyor.

Karanlık Enerji Araştırması isimli iş birliği, Güney Yarım Küre gökyüzünün taramasının yapıldığı senelerce süren çalışmanın devasa araştırmasını herkese açık hale getirdi.

Yaklaşık olarak 700 milyon gök cismi görüntülerini içerisinde bulunduran arşiv, şimdiye dek yayınlanmış olan en büyük astronomi kataloglarından birisi olarak biliniyor.

10 yıllık bir iş birliği

Chicago Üniversitesi’ne bağlı Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı liderliğinde kurulmuş olan Karanlık Enerji Araştırması, gökyüzünden verilerin toplanarak analiz edilip 10 seneden daha uzun süredir devam eden uluslararası bir iş birliği olarak tanımlanıyor.

Projede Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Brezilya, İspanya, Almanya ve İsviçre’den araştırma kurumlarıyla üniversiteler bulunuyor.

İş birliği evrenin hızla genişlemesi ve bu genişlemeden sorumlu olduğu tespit edilen karanlık enerjiyi araştırmayı hedefliyor. Bu veriler, Şili’de bir dağın tepesinde yer alan teleskop üzerinde bulunan DECAM adlı kamera kullanılarak elde edildi.

Kamera incelemelerine Ağustos 2013’te başladı ve şimdiye kadar bütün gökyüzünün 8’de 1’lik kısmını, Güney Yarımküre göğünün ise 5 bin derece karelik kısmını görüntülemeyi başardı.

“Çok önemli bir kilometre taşı”

Karanlık Enerji Araştırması Direktörü olan Prof. Dr. Rich Kron konuyla ilgili, “Çok önemli bir kilometre taşı bu. Karanlık Enerji Araştırması işbirliğiyle 6 sene boyunca gece gök cisimlerinin fotoğrafı çekildi. Yakalanan görüntülerin kalibrasyonu ve kalitesini dikkatlice kontrol ettik ve ikinci veri grubunu halka açıyoruz.” şeklinde konuştu.

Verilerinin tamamına Illinois Üniversitesi’ne ait internet sitesinden ulaşılabiliyor.

Yorumlar (0)