İbadetin temel ilkeleri nelerdir? İslam’da ibadetler yapılırken nelere dikkat edilir? 

YAŞAM 19.01.2021, 15:03 19.01.2021, 13:08 Hanife
İbadetin temel ilkeleri nelerdir? İslam’da ibadetler yapılırken nelere dikkat edilir? 

İslam dininde ibadet sadece Allah’a yapılır;

Tevhid ilkesinin gereği olarak ibadet yalnızca Allah’a yapılır. Şirke gidecek her yol Müslüman tarafından kapatılmalıdır. İbadetlerde yalnızca Allah’a yönelmek ve yalnızca Allah’tan dilekler dilenmelidir. Allah’a hiçbir ortak koşulmamalıdır. İbadet ve duada karşılığını verecek olan yalnızca Allah’tır, bu durum yalnızca ona özgüdür.  Mu’min suresi 65. Ayette “ O diri olandır, ondan başka ilah yoktur. Öyleyse dini yalnızca kendisine halis kılanlar olarak o’na dua edin. Bütün övgü ve güzel övgüler alemlerin rabbi olan Allah’a özgüdür.” Bu ayeti kerimede görüldüğü gibi güzel olan her sıfat Allah içindir ve var olan her şey o tarafından yaratılmıştır, diridir canlıdır ve tek ilahtır.

Dualarımızı yalnızca ona inanarak ve ondan yardım dileyerek yapmamız gerekmektedir. 

Ayrıca bir dilek dilendiği, bir şey için azmedip çalışıldıktan sonra ise tevekkül dediğimiz işi Allah’a bırakma durumunu her Müslüman’ın bir yaşam bilinci olarak bilmesi gerekmektedir. Yunus suresi 84. Ayette “Musa demişti ki, Ey kavmim! Eğer siz gerçekten Allah’a iman etmişseniz, eğer O’na teslim olmuş kimseler iseniz, artık sadece ona tevekkül edin!”  işte bu ayette dediği gibi yalnızca Allah’a tam bir iman ile inanarak yalnızca ona tevekkül etmemiz gerekmektedir.

İslam dini tevhit ilkesini en temel unsur olarak belirlemiştir. Bunun üzerinde öyle çok durmuştur ki çoğu ayette bunu görebilmek mümkündür. Hakikati ortaya koyan ve sana bu vahyi indiren biziz; öyleyse içten bir inançla, Allah’a bağlanarak, yalnız O’na kulluk et! İyi bil ki, katıksız/halis kulluk yalnızca böyle olur. O’nu bırakıp da başka dostlar edinenler, “Biz onlara sadece bizi Allah’a daha çok yaklaştırsınlar diye yöneliyoruz” diyorlar. Şüphesiz Allah, ayrılığa düştükleri şeyler konusunda aralarında hüküm verecektir. Kuşkusuz Allah, yalancı ve nankör olanları doğru yola eriştirmez.” (Zumer 2-3)

Allah’a ibadet ederken hiçbir şey ya da kimse aracı kılınmaz.

Allah kuluna doğrudan hitap eder, insanda aracısız araya hiçbir varlık sokmadan doğrudan doğruya Allah’a yönelir ve kulluk görevini kendisi yerine getirir. Eğer bu durum başka türlü olsaydı tevhit inancına ve ibadetteki ruha lezzete ters düşerdi. Kulu Allah’ın tekliği, biricikliği ve kudreti yönünden kuşkuya düşürebilirdi. 
Oysa Allah herkesten daha çok insana yakındır nitekim Kaf suresi 16. Ayette “gerçek şu ki, insanı biz yarattık ve nefsinin ona ne fısıldadığını da biliriz. Çünkü biz ona şah damarından daha yakınız.”  Diyerek insanla Allah arasındaki mesafesini en güzel şekilde açıklamıştır. Ve insana insandan bile yakın olduğunu belirterek insanı hem zor anlarına rahatlatmış hem de kötü işlerinde uyarıcı mahiyetinde olmuştur. 

İbadetler ihlas ile yapılır. 

İbadet Dünyevi bir karşılık beklemeden teslimiyet ve isteyerek içinden gelerek yapılmalıdır. Buna ihlas denir. 

İbadet gösterişten uzak olmalıdır. Yapılan ibadet ile övünülmemeli ve başkasına duyurmak için çabalanmamalıdır. Zira bu şekilde yapılan bir ibadet Allah için yapılmış olmaktan çıkar. İbadette temel niyet Allah rızasını kazanmak olmalıdır. Zumer suresi 11. Ayette “De ki Şüphesiz bana dini Allah’a has kılarak ona ibadet etmem emredildi.”
 “Oysa onlar doğruya yönelerek, dini yalnız Allah’a has kılarak ona kulluk etmek, namazı kılmak ve zekatı vermekle emrolunmuşlardı. Dos doğru dinde budur.” (beyyine suresi 5.ayet) 

İbadet tevkifidir.

İbadet Allah nasıl emretti ve peygamber nasıl emrettiyse o şekilde yapılır. Kur’an in emrettiği ve sünnetin uyguladığı şekilden bir azaltma veya artırma yapılamaz. 

İbadette devamlılık esastır

İbadetler düzenli olarak yapılmalıdır. Beş vakit namaz düzenli olarak vakti geldiğinde kılınmalı, hac zamanı geldiğinde yapılmalı, zekat her sene düzenli olarak zengin müslüman tarafından verilmeli, oruç ta düzenli olarak sağlıklı müslüman tarafından her ramazan ayında tutulmalıdır. Bir başlayıp bir bırakma yapılmamalıdır. Allah’ın dini oyuncak edilmemelidir. 

Aleyna Nur AYAN / habernediyor.com

Yorumlar (0)