5G teknolojisi Türkiye'de ilk o noktada kullanılacak!

5G altyapı hazırlıklarının devam ettiğini açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, teknolojinin Türkiye'de ilk kez hayata geçeceği yeri açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.02.2020, 11:04
5G teknolojisi Türkiye'de ilk o noktada kullanılacak!

Türkiye'de 5G ile ilgili çalışmalar bütün hızıyla sürerken, düzenlenen pek çok etkinlikte 5G ile ilgili önemli açıklamalara imza atılıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan "Türkiye’de 5G ilk önce nerede olacak?" sorusuna yanıt vererek, bu yıl içerisinde 5G'nin kullanılacağı ilk adresin İstanbul Havalimanı olacağını açıkladı.

5G hayatımızı nasıl etkileyecek?
Kablosuz ağların geleceği olarak görülen 5G teknolojisi, telefonlar, saatler, evler, otomobiller gibi cihazların ihtiyaç duyduğu bant genişliğini sağlayarak; hızlı ve kopmayan bir bağlantı deneyimi sunacak.

Ultra HD çözünürlükteki videoları indirmek ve karşıya yüklemek, 5G sayesinde daha hızlı ve kolay olacak.

5G sayesinde indirme hızları sayede 10 gigabite çıkabilecek. 5G'nin hızı da duvarlar, binalar, diğer sinyaller gibi çeşitli faktörlerden olumsuz olarak etkilenebilecek olsa da 4G'den daha hızlı olacak.

Önde gelen iletişim firmaları, 5G için dünya çapında standartlar oluşturabilmek için çalışmalarına devam ediyor.

Söz konusu standartların çoğu henüz kesinlik kazanmasa da, uzmanlar 5G'nin 4G ve 3G ile geriye yönelik bir uyumluluk sağlamasını hedefliyor.

4G'ye kıyasla daha yüksek radyo frekanslarını kullanan 5G, 6GHz'e kadar olan frekans bantlarını kullanabiliyor. Bu frekans bantlarının kullanılma sebebi ise, şu an çoğunlukla boş oldukları için verileri daha hızlı taşıyabiliyor olmaları.

Fakat bu frekanslarla ilgili sorun ise, yüksek frekanslı sinyallerin, düşük frekanslar kadar uzağa ulaşamıyor olması. Bu nedenle 5G'nin sunulduğu yerlerde MIMO adı verilen çoklu giriş sinyallerinin kullanılması bekleniyor.

5G'nin içindeki G harfi, "generation" yani nesil anlamına geliyor. 5G, 4G LTE'yi kaldığı yerden devam ettirerek, telefon görüşmeleri, SMS, web gezintileri gibi bilindik işlevlerin yanına yüksek veri aktarım hızı da ekliyor.

Peki 5G güvenilir mi?
Önceki ağlara kıyasla hem daha hızlı, hem de daha güvenli olduğu vaadinde bulunan 5G için yapılan güncel araştırmalar, 5G'nin yeterince güvenli olmadığını söylüyor.

5G'nin özellikleriyle ilgili kapsamlı bir analiz gerçekleştiren ETH Zurich, Dundee Üniversitesi ve Lorraine Üniversitesi araştırmacıları, şu anki hali ile bu hizmette birçok güvenlik boşluğunun olduğunu ve bu durumun çok sayıda siber saldırıya neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Araştırma bulgularını değerlendiren Watchguard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez ise, 5G'nin 3G ve 4G'ye kıyasla çeşitli veri koruma özellikleri geliştirmiş olmasına rağmen, kritik güvenlik açıkları nedeniyle, hackerların söz konusu açıklardan faydalanabileceğini belirtiyor. Kimlik doğrulama kapasitesi ve gizlilik konusunda çeşitli geliştirmelerin yapılması gerektiğini söyleyen Evmez, bu geliştirmelerin yapılmaması durumunda kullanıcıların hedefli saldırılara karşı güvende olamayacağının altını çiziyor.
 

Yorumlar (0)