1989 model 'sürücüsüz' Serçe

Kocaeli’ne bağlı Gebze ilçesinde TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 'Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması’na üniversite öğrencilerinin tasarladığı 1989 model Serçe damgasını vurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.09.2021, 23:49
1989 model 'sürücüsüz' Serçe

Kocaeli’ne bağlı Gebze ilçesinde TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 'Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması', birbirinden farklı özelliklere sahip olan araçların katılımıyla başladı. Söz konusu araçlardan en çok dikkat çekeni ise Bülent Ecevit Üniversitesi takımının tasarladığı otomobil oldu. Üniversite öğrencileri yarışmaya farklılık katabilmek maksadıyla hurda vaziyette satın aldıkları 1989 model Serçe’yi 5 aylık bir sürecin akabinde sürücüsüz ve elektrikli bir araca dönüştürdü. Sponsor bulamayan ve kendi imkanlarıyla aracı bu hale getiren gençler, geliştirdikleri yazılımla otomobilin sürücüsüz olarak hareket edebilmesini sağladı. 

"Otonom ve elektrikli hale getirdik"

Ekibin 14 lise ve 8 üniversite öğrencisinden oluştuğunu dile getiren Ahmet Köse, “Geçtiğimiz yıl da yarışmaya katılmıştık. Bu yılki yarışma için internetten otomobil araştırıyorduk. Bir anda karşımıza bu Serçe çıktı. Araç çok kötü durumdaydı. 'Bunu satın alalım, taksi yapalım.' dedik. Adı da 'Robotaksi' oldu. Arabayı elektrikli hale getirdik. Elektrikli hale getirdikten sonra otonom yaptık. Üzerine yerleştirdiğimiz sensörlerle, kameralarla, bataryalarla, her şeyiyle otonom ve elektrikli hale getirdik." dedi. 

“Görenler şaşırıyor"

32 yaşında hurda bir arabanın elektrikli araç haline geldiğini görenlerin çok şaşırdığını belirten Köse, “32 yaşındaki bir aracın elektrikli olduğunu görenler şaşırıyor. Otomobili bu hale getirmek 5 ayımızı aldı. Çok fazla maddi yardım bulamadığımız için sensörlerimiz kötü. Güneşli havalarda gölge oluştuğu için şeritleri algılayamama durumu oluşuyor." şeklinde konuştu. 

“Sponsor bulabilseydik daha iyi olurdu"

Ekipten Semih Kökçü ise “Yazılım iki adet kamera kullanıyor. Biri şeridi takip ediyor, diğeri levhaları kontrol ediyor. Bu iki veri birleşiyor ve sürüş kontrol sistemine gönderiliyor. Bu şekilde aracımız pisti tamamlamayı deneyecek. Sponsor bulabilseydik çok daha iyi işler ortaya çıkarabilirdik. Bu sene elimizden gelen bu. Umarım her şey daha güzel olacak." sözlerini sarf etti. 









Yorumlar (0)