100 milyon senelik yeni bir çiçek türü bulundu

Araştırmacılar tarafından Myanmar’da bir kehribar taşında Kretase Jeolojik Dönemi’nde kalma bir çiçek türüne rastlandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.12.2020, 10:55
100 milyon senelik yeni bir çiçek türü bulundu

Oregon Eyalet Üniversitesi’nden uzmanlar, Myanmar’da bulunan kehribar taşının içerisinde bir korunmuş çiçeğin 100 milyon sene öncesindeki Kretase Jeolojik Dönemi’nden kalma olduğunu tespit etti.

Araştırmacılar tarafından çiçeğe Valviloculus pleristaminis ismi verildi. Çiçeğin defne ailesine ait ve Avustralya’daki bir yemiş türüyle akraba olduğu ortaya çıktı.

Gondvana'nın bir parçasıydı

İçlerinde 6 bin kilometre mesafenin bulunduğu Avustralya ve Myanmar’ın, o dönemde eski bir kıta olan Gondvana’nın bir parçası olduğu tespit edildi.

Teksas Botanik Araştırma Enstitüsü Dergisi’nde konuya ilişkin bir makale paylaşan, bununla birlikte daha önceki kehribar incelemelerinin de rastlandığı DNA’lar ile Jurassic Park filminin senaryosuna da ilham kaynağı olan paleontolog George Poinar Jr., “Çiçek yalnızca iki milimetre boyunda olmasına karşın saklı kalan detayları bir hayli şaşırtıcı.” dedi.

Poinar, çiçeğin Gondvana kıtası bölündüğü zaman muhtemelen Batı Burma bloğuna ait levhada kaldığını ve bu esnada kehribarı oluşturan reçine ile kaplandığını ve şimdiye dek bu şekilde ulaşabildiğini kaydetti. Poinar Jr., bunun çok büyük bir keşif olduğunun da altını çizdi.

Yorumlar (0)