Yılın ilk Van kedileri dünyaya geldi

Her sene çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyarette bulunduğu Van Kedi Villası'nda koruma altında bulundurulan kedilerin bu seneki ilk yavruları doğdu.

YAŞAM 16.03.2022, 22:06
Yılın ilk Van kedileri dünyaya geldi

Ülkemizde 'milli ırk' olarak tescillenen ve ünü Türkiye sınırlarını aşan Van kedilerinin neslinin sürmesi için faaliyetler özverili bir şekilde devam ediyor. 

2022'nin ilk yavruları doğdu

Beyaz renkli ipeksi kürkü, tilkiye benzer kabarık ve uzun kuyruğu, cana yakınlığı, aslan yürüyüşü, farklı göz renkleri ve suya düşkünlüğüyle şehrin en önemli değerlerinden bir olan Van kedilerinin bu yılki ilk yavruları dünyaya geldi. Bu sene ilk etapta iki anne Van kedisi toplamda 5 yavru dünyaya getirdi. 



"25 kedimiz doğum yapacak"

Van Kedilerini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, bu yılın ilk Van kedilerinin doğduğunu kaydetti. Merkezdeki doğumların senkronize bir şekilde olduğunu dile getiren Kaya, “Van kedilerine senede 3 parti olacak şekilde doğum yaptırılıyor. İlk parti doğumlarımız başlamış durumda. İlk partide 25 anne kedi doğum yapacak. Bunlardan ilk 2'si doğum yaptı. An itibarıyla 5 yavru kedimiz var.” diye konuştu.

“Erkenden kızgınlaşan kedilerimiz erken doğuruyor"

Doğumların yıl sonuna kadar devam edeceğini kaydeden Kaya, “Doğumlar bir anda başlayıp, bir anda bitmiyor. Sokak kedileri gibi 'mart ayında kızgınlaşma, mayıs ayında doğum' şeklinde ilerlemiyor. Ocak ayında çiftleşen kedilerimiz şimdi doğum yapıyor. Bu da koşulların elverişli olduğunu ortaya koyuyor. Erkenden kızgınlaşan kedilerimiz erken doğuruyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)