Biden imzaladı: Ukrayna'ya 'savunma' yardımı

Biden, Ukrayna'ya uçaksavar, İHA ve tanksavarları da kapsayan 800 milyon dolarlık yeni bir savunma yardımında bulunacaklarını duyurdu.

DÜNYA 16.03.2022, 22:37 18.03.2022, 09:20
Biden imzaladı: Ukrayna'ya 'savunma' yardımı

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği törenle Ukrayna'ya yeni savunma yardımını da içeren kararnameye imza attı.

Biden, imza töreninden evvel gerçekleştirdiği konuşmada, Ukrayna lideri Zelenskiy'nin bugün ABD Kongresi'ndeki konuşmasına değinerek, "Ateşli konuşması için Zelenskiy'e teşekkürlerimi iletiyorum. Çok kıymetli bir konuşma yaptı. Rusya'nın zalim ve korkunç saldırılarına karşı önemli bir kuvvet ve cesaret gösteren halkı için konuştu." dedi. 

Rusya'nın sivilleri bombaladığını kaydeden Biden, "Bu zalimlikler sebebiyle tüm dünya ayağa kalkıyor. Tüm dünya Moskova'ya ağır bedeller ödetmek hususunda birlik oldu." şeklinde konuştu. 

Pakete ilişkin ayrıntıları paylaştı

Yeni yardım paketi hakkında konuşan Biden, "800 uçaksavar sistemi bu pakete dahil. Böylelikle Ukrayna'ya saldıran helikopter ve uçaklar durdurulacak. Onlara daha uzun menzilli uçaksavar sistemleri vereceğiz. Bu pakette 9 bin tanksavar da olacak." dedi. 

Biden, "Yardım paketin içerisinde İHA da olacak. Biz bütün partnerlerimiz ve müttefiklerimiz yardımlarıyla bunları yapıyoruz." diye konuştu.

Ukrayna'ya insani yardımların da devam ettiğini söyleyen Biden, yalnızca son bir haftada 300 milyon dolar yardımda bulunduklarını belirtti.

Biden, Moskova yönetimini ekonomik yaptırımlarla güçsüzleştirirken, Ukrayna'nın müzakerelerde elini kuvvetlendirmeye çalışacaklarına işaret ederek, "Partner ve müttefik ülkelerimizle birlikte bu gereksiz ve trajik savaşı sona erdirmek için elimizden geleni yapacağız." sözlerini sarf etti.

Konuşmasının akabinde Biden, bahse konu pakete dair kararnameye imza attı. 

Yorumlar (0)