Yanlış etiketle 6 TL'ye bilgisayar aldı, siparişi iptal olunca mahkemenin yolunu tuttu

İnternet üzerinde 6 bin TL değeri olan bir ürünün etiket fiyatlandırılmasının 6 TL olduğunu görüp satın alım yapan bir müşteri siparişinin iptal edilip ürünün fiyatıyla birlikte 20 TL’lik hediye çekinin kendisine verilmesi sonrasında mahkemenin yolunu tuttu. Yerel mahkemenin ürünün tedarik edilmesine ilişkin verdiği karar ise Yargıtay tarafından bozuldu.

YAŞAM 08.01.2022, 14:50 08.01.2022, 14:58
Yanlış etiketle 6 TL'ye bilgisayar aldı, siparişi iptal olunca mahkemenin yolunu tuttu

Resmi Gazete’deki karara göre bir şirket, internet sayfasından satış yapan alışveriş sitesine değeri 5 bin 999 TL olan bilgisayarın satışı için ilan paylaştı. İnternet sayfasındaki ilanda yanlışlıkla 6 TL’ye satışa çıkartılan bilgisayarı bir kişinin sipariş vermesinin ardından hata anlaşıldı ve kişiye parası iade edildi. Yanlışlıktan dolayı zararı olmamasına karşın müşteri memnuniyeti için de siparişi oluşturan kişiye 20 TL değerinde hediye çeki paylaşıldı.

Yanlış etiketten ürün siparişi bozulan müşteri mahkemeye gitti

Olay sonrası alıcı kişi, satış sözleşmesinin yerine getirilmediğini söyleyerek, tüketici hakem heyetine başvuru yaptı. Heyet tarafından başvurunun kabulü kararı verildi. Firma tarafından alınan kararın hukuka uygun olmadığı ifade edilerek açılan davada da mahkeme tarafından ret kararı çıktı. Kararda, satıcının sunduğu ürünün sunulduğu fiyat üzerinden alıcıya tedarik edilmesi gerektiği kaydedildi.

Bunun ardından Adalet Bakanlığı tarafından Türk Borçlar Kanunu’nca yanılma hükümlerinin dikkate alınıp karar verilmesi gerekirken açılmış olan davaya mahkemenin verdiği reddin yasaya aykırı olduğu kaydedilerek kanun yaranına bozma isteminde bulunuldu.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nce ise etkili olmamak üzere temyiz isteğinin kabulüyle davanın kanın yararına bozulmasına hükmedildi.

Yargıtay yerel mahkemenin tedarik kararını bozdu

Dairenin vermiş olduğu kararda 698 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 30. maddesinde bulunan, “Sözleşme yapılırken esaslı yanılmaya düşen taraf, sözleşmeyle bağlı olamaz” ifadelerine atıf yapıldı ve toplam değeri 5 bin 999 TL olan bilgisayarın da 6 TL’ye satılmasının bu kapsamda olduğuna hükmedildi.

Bundan dolayı açılmış olan davaya ilişkin sözleşmenin varlığından söz edilemeyeceğinin açıklanmış olduğu kararda, yerel mahkemenin verdiği ret kararının yasaya ve usule aykırı olduğu sözlerine yer verildi.

Yorumlar (0)