Yalnızca gece çalışıyorlar… Aylık kazançları dudak uçuklattı

Diyarbakır’da gün içerisindeki bunaltıcı sıcaklar sebebiyle gece saatlerinde çalışmaya başlayan saman işçileri, günlük ortalama 500 lira kazanıyor. Ayda 15 bin liraya kadar kazanç sağlayabilen işçiler, sıcak havadan etkilenmemek için bu yönteme başvurduklarını dile getirdiler. 

YAŞAM 13.07.2022, 10:21 14.07.2022, 09:19
Yalnızca gece çalışıyorlar… Aylık kazançları dudak uçuklattı

Her akşam Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden Diyarbakır’a gelen saman işçileri, zor ve yorucu bir iş için kolları sıvıyor. Diyarbakır’da özellikle sabah ve öğle saatlerinde etkisini artıran bunaltıcı havadan etkilenmemek için gece saatlerinde çalışmaya başladıklarını dile getiren işçiler, bu sayede çok daha rahat bir şekilde mesailerini sürdürdüklerini dile getirdiler. 

Ayda 15 bin liraya kadar kazanabiliyorlar

Geceye kıyasla Diyarbakır’da sabah saatlerinde çalışmanın 2 kat daha zor olduğunu vurgulayan işçiler, günlük ortalama 500 lira kazandıklarını söylediler. Ayda 15 bin liraya kadar gelir elde edebilen saman işçileri, gece saatlerinde görüş mesafesinin düşmesi sebebiyle el feneri kullandıklarını belirttiler. Saman işçiliğinde en az 6 kişinin çalışması gerektiğini vurgulayan işçiler, bu mesleğin zor olduğunu ancak kendilerinin severek yaptıklarını ifade ettiler. 

“Günlük kazançlarımız gayet iyi”

Gece saatlerinde çalışan işçilerden Emrah Dağ, saman işçiliği konusunda açıklamalarda bulunarak, “Biz Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaşıyoruz. İş için her akşam buraya geliyoruz. Diyarbakır’da sabah saatleri çok sıcak oluyor. Bazen nefes dahi alamıyoruz. O sebeple biz de gündüz yerine gece çalışmaya başladık. Bizim de ekmek paramız buradan geliyor. Günlük kazançlarımız gayet iyi. 500 liraya kadar kazandığımız oluyor” şeklinde konuştu. 

“Tozlar gözünüze temas ederse sizi kör edebilir”

Saman işçiliğinin bazı zorlukları olduğunu dile getiren Emrah Dağ, “Elbette bizim mesleğimizin birçok riskli tarafı var. Örneğin samanların içinde bulunan tozlar eğer gözünüze temas ederse sizi kör edebilir. Bunun yanı sıra bizim taşıdığımız saman torbaları da oldukça ağır. Bazen günlerce bel ağrısı çekiyoruz. Biz bu işten kilo başına para kazanıyoruz. O sebeple çok çalışmamız gerekiyor. Herkesin rahat şekilde yapabileceği bir iş değil” ifadelerini kullandı. 

“Gece çok daha rahat ve serin oluyor”

Gece mesaisine devam eden bir diğer işçi Erkan Akarsu ise yaptığı açıklamada, “Yaz ayları bizim için çok zor geçiyor. Çünkü biz ağır bir iş yapıyoruz. Özellikle Diyarbakır’da gün içindeki sıcaklıklar dayanılmaz seviyelerde oluyor. O sebeple biz gece çalışmaya başladık. Gece çok daha rahat ve serin oluyor. Gün içindeki gibi çok terlemiyoruz. Sabahları bazen öyle bir durum oluyordu ki, nefes dahi alamıyorduk. Biz uzun yıllardır ekmek paramızı saman işçiliğinden çıkarıyoruz” dedi. 

“Herkesin yapabileceği bir iş değil”

Saman işçiliğinin genellikle yaz aylarında yapıldığını, bu sebeple de işçilerin oldukça zorladığını dile getiren kamyon şoförü Aydın Dağ, “Saman işçiliğinin günlük kazancı da, aylık kazancı da iyidir. Ancak bu herkesin yapabileceği bir iş değil. Oldukça zor ve ağır bir meslek. Özellikle güneşin altında çekilmez bir hal alıyor. O sebeple artık gece vakti çalışıyoruz. Gece çok daha rahatız. Hava da serin oluyor. Bu işten kilo başına para alınır. Ancak ortalama bir işçinin günlüğü 500 lirayı bulur. Biz buradan yüklediğimiz samanları Türkiye’nin dört bir köşesine gönderiyoruz. Adana’dan Kars’a, Erzurum’dan Mersin’e kadar birçok ilçeye bu samanlarımız gidiyor” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)