Yakın tarihe damgasını vuran Türk kadınlar

Gün geçmiyor ki Türk kadının adı dünyada daha çok yankılanmasın. Bilimden spora, müzikten edebiyat alanına kadar her alanda güçlü kadınların izlerine rastlamak gurur verici. Ürettikçe ve çalıştıkça özgürleşen kadınların ilham olmasını diliyoruz. Bu yüzden de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yakın tarihe damgasını vuran, adını altın harflerle hafızalara kazıyan Türk kadınlarını konu aldığımız bir içerik hazırladık. İşte Türk kadınları ve başarıları…

YAŞAM 08.03.2022, 13:36 08.03.2022, 13:53
Yakın tarihe damgasını vuran Türk kadınlar

Bugün dünyanın öteki ucunda Türk kadının adını başarılarıyla ve çalışmalarıyla duymak gurur verici. Bilim, spor, kültür, sanat ve daha nice alanda Tük kadının izlerine rastlamak gelecek adına daha umutlu olmamız içinde adeta ilham kaynağı oldu. 2022 yılında daha çok Türk kadının başarılarıyla, çalışmalarıyla ve mutluluğuyla ilgili haber yapmak dileği ile...

Özlem Türeci

Bilim insanı Prof. Dr. Özlem Türeci, tüm dünyanın yakından tanıdığı bir Türk kadını. Türeci, dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınına karşı savaşan güçlü bir kadın. Dünyada onaylanan Koronavirüs aşılarından BioNTech aşısını eşi Uğur Şahin ile geliştiren ve insanlığın hizmetine sunan Prof. Dr. Özlem Türeci başarısıyla bugün tüm dünya ülkelerinde adından söz ettiriyor. Türeci, geliştirdiği aşı ile milyonlarca insanın yaşamına dokundu.

Dr. Canan Dağdeviren

Bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren Türkiye’nin başarılı genç kadınlarındandır. Dr. Dağdeviren, Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine seçilmiş ilk Türk bilim insanıdır. Dağdeviren, yaptığı buluşlarla ABD’nin önemli dergilerinden biri olan Forbes’da yayınlanan '30 Yaş Altı Bilim İnsanı' listesine de adını yazdırmayı başarmıştır. Fizik mühendisi olan Dr. Canan Dağdeviren, pilsiz çalışan giyilebilir kalp çipi ile cilt kanseri teşhis eden bir cihaz icat etmişti.

Yasemin Sakallıoğu

2021 yılına kadar Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde hiçbir kadın komedyen gösteri yapmamıştı. Yasemin Sakallıoğlu bu duruma son veren ilk kadın komedyen olmayı başardı. Sakallıoğlu, Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde gösteri yapan ilk kadın komedyen olarak adını tarihe yazdırdı. Yurt içinde ve yurt dışında düzenlediği turnelerde seyircileriyle bir araya gelen Yasemin Sakallıoğlun’a başarılı bir sanat hayatı diliyoruz.

Türk kadın müzisyenler, New York Times Meydanı'nda

Müzik dünyasında başarılı çalışmalara imza adan kadın sanatçılarımızın şarkıları dünyada yankılanıyor. Hadise, Gülçin Ergül, Göksel, Melike Şahin ve Kalben, Spotify EQUAL projesi dahilinde New York Times Meydanı'nın da yer alan dijital ekrana çıktı.

Filenin Sultanları

Filenin sultanları 2021 yılında elde ettiği başarılarla göğsümüzü kabartmıştı. A Milli Kadın Voleybol Takımı geride bıraktığımız yıl içinde birçok başarıya imza atmıştı. Milletler Ligi'nde kazandıkları bronz madalya ile sevinç yaşatan filenin sultanları, Tokyo Olimpiyat Oyunlarında beşincilik elde etmiş ve Avrupa Şampiyonası’nda gösterdikleri başarıyla bronz madalya kazanmışlardı.

Eda Erdem Dündar

A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın kaptanı Eda Erdem Dündar başarısıyla tarihe adını yazdırmayı başardı. Eda Erdem Dündar, Uluslararası Voleybol Federasyonun seçtiği ‘Tarihin En iyi 100 Oyuncusu’ listesinde yerini aldı.

Busenaz Sürmeli

Milli boksör Busenaz Sürmeli’nin adı kulaklarımızda hala coşkuyla çınlıyor. Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda 69 kiloda altın madalya kazanarak Olimpiyat Şampiyonu olan Busenaz Sürmeli’nin zafer sevinci ve Türk bayrağının göndere çekildiği o anlar zihnimizde yerini koruyor.

Ayşe Begüm Onbaşı

2021 yılı mayıs ayında Azerbaycan Bakü’de organize edilen Aerobik Jimnastik Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazanan genç Türk kadını Ayşe Begüm Onbaşı Türkiye’ye büyük gurur yaşatmıştı. 11 yaşından itibaren aerobik jimnastik sporu ile ilgilenen milli gururumuza başarılarının devamını diliyoruz.

Buse Naz Çakıroğlu

Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, Tokyo Olimpiyatları’nda kazandığı gümüş madalya ile Türk halkını gururlandırmıştı. Çakıroğlu, Türkiye’nin Olimpiyatlara kota kazanan ilk kadın boksörüdür.

Büşra Işıldar

Yakın tarihe adını yazdırmayı başaran bir diğer milli sporcumuz, Büşra Işıldar. Genç sporcu Gençler Dünya Boks Şampiyonası'nda kazandığı altın madalya ile ülkemizi gururlandırmıştı.

Elif İldem

Tokyo Paralimpik Oyunları'nda yer alan Elif İldem, kadınlar 100 metre serbest stil S1 dalında 21 yıllık paralimpik rekorunu kırarak ülkemize büyük gurur yaşattı. Elif İldem’in daha nice gururlarına ortak olmayı dileriz.

Sevilay Öztürk

Tokyo Paralimpik Oyunları yüzme kategorisinde kadınlar 50 metre sırtüstü S5 dalında yarışan Sevilay Öztürk de göğsümsüsü kabartan, bizleri gururlandıran kadın sporcularımızdandı. Katıldığı yarışmada bronz madalya kazanan Öztürk, bu branşta Türk tarihinde ilk madalya kazanan ismi oldu.

Serap Özçelik Arapoğlu

Milli karateci, 55. Avrupa Karate Şampiyonası'nda kazandığı altın madalya ile adından bahsettirmeyi başarmıştı. Ülkemizi Tokyo Olimpiyatları'nda temsil etmeyen hazırlanan milli sporcu Serap Özçelik Arapoğlu, Avrupa şampiyonalarında 5. Altın madalyasını da kazandı. Nice altın madalyalı yıllara.

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)