Vefatının 13.yılında şair ruhlu siyasetçi: Bülent Ecevit

5 Kasım 2006 tarihinde hayata gözlerini yuman Bülent Ecevit'i saygıyla anıyoruz.

YAŞAM 05.11.2019, 17:30 05.11.2019, 17:33
Vefatının 13.yılında şair ruhlu siyasetçi: Bülent Ecevit

Türkiye’nin beş defa Başbakanı olan Bülent Ecevit, 5 Kasım 2006 tarihinde 81 yaşındayken dolaşım ve solunum komplikasyonlarından hayatını kaybetti. 1974’te bir Yunanistan’ın gerçekleştirdiği  darbeden sonra Kıbrıs’a Türk askeri gönderen insan olarak tarihe geçecek ve böylece Doğu Akdeniz'in siyasetini ve coğrafi bölgeyi kalıcı olarak değiştirecekti. 

Aktif siyasette 45 yıl boyunca, 1963'te sanayi işçileri için grev yapma hakkını kazanmak gibi çok sayıda başarılar gösterdi. Bülent Ecevit, büyük bir sosyal demokrat ve reformcu olarak düşünülebilir. 

Şiirleri ve dünya görüşünün arasında bir bağ vardı

Bülent Ecevit'in şiirleri ile genel siyasal görüşü ve hatta siyaset stratejisi arasında çok yakın bir bağ olduğuna dikkat çeken İlber Ortaylı bu açıdan özellikle "Türk Yunan Şiiri"'nin çok çarpıcı olduğunu dile getirdi. Ecevit'in büyük bir stratejist olduğu değerlendirmesini yapan Ortaylı, tam anlamıyla sıfırdan başlanarak oluşturulan DSP'nin önce parti sonra da iktidar olabilmesinin Türk siyasal tarihi açısından araştırılması gereken çok önemli bir olay olduğu saptamasında bulundu.

Bülent Ecevit'in şiirlerinin hem yalın bir söyleyişe hem de felsefi bir derinliğe sahip olduğuna dikkat çekilirken Türk şiirinin de Karaoğlanı olan Bülent Ecevit'in "bağımsız şairler" kategorisinde değerlendirilmesi gerektiği görüşü dile getiriliyor.

Rahşan Ecevit en yakın arkadaşıydı

İstanbul'da doğan Ecevit tek çocuktu. Babası bir üniversite hukuk profesörü ve eski millet meclisinin üyesiydi ve annesi ressamdı. İstanbul’daki Amerikan Lisesi Robert Koleji’nde okuduktan sonra bir süre İstanbul ve Ankara Üniversitelerinde edebiyat okudu, ancak okulu 1946’da Londra’daki Türk Büyükelçiliği basın ofisinde asistan olarak görev yapmak için bıraktı.

Karar, o yıl Ağustos ayında Rahşan Aral'la olan evliliğiyle de bağlantılı olabilir. Ecevit ailesinin son derece mutlu bir evlilik yaşadığı aşikardı ve Bülent Ecevit’in siyasi kariyeri boyunca Rahşan Ecevit, her zaman en yakın arkadaşı, destekçisi ve en güvenilir danışmanıydı.

Gösterişsiz bir yaşantıları vardı

Londra Üniversitesi'nde Sanskritçe ve sanat tarihi okudu ayrıca İşçi Partisi ve refah devletinin hayranı oldu. O ve Rahşan Ecevit, ayrıca olağanüstü tutumlu yaşama alışkanlığı geliştirdiler. Sahip oldukları paralar yalnızca kitaplara gitti ve hiçbir zaman kişisel zenginleşmenin taraftarı olmadı.

Son zamanları

Bülent Ecevit, 1972’de Cumhuriyet Halk Partisi’nin başına seçildi. Siyasal hayatının kilometre taşlarından biri, 1974’te yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı’ydı. Darbeden sonra Ecevit 1980’de üç kez demir parmaklıklar ardına kondu. 2002'de yapılan seçimlerde partisi Demokrat Sol Parti barajı geçemedi ve bundan sonra Ecevit siyasi hayatına son vereceğini ilan etti. 

5 Kasım 2006 

13 yıl önce bugün, 5 Kasım tarihinde, hayatını kaybeden Bülent Ecevit, dürüsttü, samimiydi, entelektüeldi ve başarılı bir siyasetçiydi. Hep bir kır evinde yaşayıp şiir yazmak isteyen Bülent Ecevit’i “Yarın” isimli şiiriyle bir kez daha analım…

bir şeyler olacak yarın
duruşundan belli
kırdaki atların
bulutların koşuşundan belli
kazışından köstebeklerin toprağı
karıncaların telâşından belli
bir şeyler olacak yarın
belki bir tomurcuk
belki bir ağacın düşen yaprağı
belki de bir çocuk
pek o kadar göremesek de uzağı
kuşların uçuşundan belli
bir şeyler olacak yarın
öbürgünden önemsiz

Yorumlar (0)