Van Zernek Barajı’ndaki su, en düşük seviyeye indi 

Kuraklığın etkili olduğu Van’da Zernek Barajı’ndaki su, en düşük seviyeye indi. Vatandaşlar, son zamanların en kurak dönemi olduğunu söylüyor. 

YAŞAM 08.08.2021, 14:50 09.08.2021, 12:17
Van Zernek Barajı’ndaki su, en düşük seviyeye indi 

Van’ın Gürpınar ilçesindeki Hoşap Çayı üzerinde kurulan Zernek Barajı’ndaki su seviyesi son senelerin en düşük seviyesine geriledi. İlçede elektrik enerjisi üretimi ve sulama amacıyla 1980-1988 seneleri arasında inşa edilen barajdaki su miktarında üçte iki oranından daha fazla düşüş yaşandı. 



Sular geri çekildi, adacıklar ortaya çıktı 

Suyun azaldığı bölgede yaşanan çekilmeyle birlikte küçük adacıklar ortaya çıktı ve toprak yüzeyinde de çatlaklar oluştu. Barajda 25 senedir balıkçılık yapan Hikmet Doğal da barajdaki su seviyesinin endişe verici olduğu belirterek şunları söyledi: “Yağışların azalmasıyla birlikte büyük sıkıntı yaşanıyor. Çok kurak bir sene geçiriyoruz. 25 senelik balıkçılık hayatımda ilk kez bu şekilde bir çekilme gördüm. Balık avlama konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Su seviyesinin az olması, balık avını olumsuz etkiliyor. Yağış olmasını ve barajların eski seviyesine ulaşmasını umut ediyoruz.” 



















 

Yorumlar (0)