Vali duyurdu: 80 günlük su kaldı

Bursa Valisi Yakup Canbolat, ildeki barajlarda 80 günlük gereksinimi karşılayacak rezervin olduğunu ifade etti.

YAŞAM 22.03.2023, 22:54
Vali duyurdu: 80 günlük su kaldı

BTÜ (Bursa Teknik Üniversitesi) tarafından '22 Mart Dünya Su Günü' etkinlikleri çerçevesinde Mimar Sinan Yerleşkesi'nde 'Doğal Afetler ve İklim Değişikliği' başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Vali Canbolat, konferansın açılışında, dünya genelinde kuraklık, orman yangını, heyelan, deprem, hortum, fırtına, sel gibi doğal afetlerde önemli oranda artışlar meydana geldiğini, bunun en büyük etkenlerinden birinin de iklim değişikliği olduğunu dile getirdi. 

DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü) son 50 seneyi kapsayan araştırması doğrultusunda 1970 senesinden beri iklim şartlarından kaynaklanan afetlerin sayısının beş kat arttığını kaydeden Canbolat, bu hadiselerde iki milyonu aşkın kişinin yaşamını yitirdiğini ve en son vefatın da kuraklık sebebiyle yaşandığının ortaya konulduğunu vurguladı.

Şiddetli rüzgar ve aşırı yağışların sebep olduğu felaketlerdeki artışlara işaret eden Canbolat, ülkemizde depremler başta olmak kaydıyla kuraklık, çığ ve kaya düşmesi, erozyon, su baskını, heyelan gibi hadiselerin yaşandığını belirtti.

"Günde 425 bin metreküp su harcanıyor"

Meteorolojik veriler doğrultusunda birkaç kent dışında ülke genelinde şiddetli kuraklığın etkili olduğunu söyleyen Canbolat, şöyle devam etti:

"Kentimizin su gereksiniminin yüzde 85'i Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 15'i ise durağan kaynaklardan temin edilmektedir. Barajların senelik su kapasitelerine baktığımızda Doğancı Barajı'nın 125 milyon metreküp, Nilüfer Barajı'nın ise 60 milyon metreküp olduğunu biliyoruz. Kentte günlük ortalama 425 bin metreküp su harcanmaktadır. Barajlarımıza herhangi bir su girişi gerçekleşmemesi halinde Bursa'nın an itibarıyla 80 günlük gereksinimini karşılayacak su rezervi vardır."

Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Çınarcık Barajı'nın da devreye girmesiyle şehrin içme suyu gereksiniminin kesintisiz bir şekilde 2050 senesine değin karşılanacağının tahmin edildiğini de sözlerine ilave etti. 

Yorumlar (0)