Türk genç, “Genç Uzay Girişimcileri Yarışması”nda başarı elde etti 

British Columbia Üniversitesi’nde öğrenim gören Kuthan Çelebi, Kanada’da düzenlenen “Genç Uzay Girişimcileri Yarışması”nda üçüncülük elde etti. 

YAŞAM 26.03.2021, 12:08 26.03.2021, 16:25
Türk genç, “Genç Uzay Girişimcileri Yarışması”nda başarı elde etti 

Kanada Vancouver’da bulunan British Columbia Üniversitesinde öğrenim gören Kuthan Çelebi isimli Türk genç, arkadaşlarıyla birlikte kurduğu yarışma grubu ile dünya genelinde düzenlenen “Genç Uzay Girişimcileri Yarışması”nda üçüncülük elde etti. Türk genç öncülüğünde elde edilen bu başarı, ülkemiz için gurur kaynağı oluşturuyor.

Çocukluğundan beri uzayın ilgisini çektiğini belirten Kuthan, üniversite öğrenimi sırasında pek çok projede yer aldığını ve bunların verdiği tecrübe ile yarışmaya katılmak üzere grubunu oluşturduğunu belirtti. “ 'Uzayın Keşfi ve Geliştirilmesi için Öğrenciler' programı tarafından düzenlenen 'Genç Uzay Girişimcileri' müsabakasına katıldık. Quebec ve Ontaria eyaletlerinden 2 arkadaşım da bana yardımcı oldu. Kanada’daki takımlar arasında 'üçüncü' olduk. Bu ödül sayesinde yatırımcıların ilgisini çekecek bir başarı yakaladık.” şeklinde konuşan Kuthan, heyecanını Türk haber ajansları ile paylaştı.



“Süreç pahalı ve uzun.”

Kuthan Çelebi, dünya genelinde bilim insanları tarafından geliştirilen pek çok bilimsel çalışmanın uzay testleri için sırada beklediğini belirterek bu sürecin oldukça "uzun ve pahalı" olduğunu dile getirdi. “ 'Uluslararası Uzay İstasyonu' testleri için satın alınan astronotun saatlik ücreti '130 bin Amerikan doları'. Biz bu geliştirdiğimiz proje ile 'astronotlara gerek kalmadan' otomasyon ve robot sistemi ile deneylerimizi yapıyoruz ve proje sayesinde bilim insanlarının da astronotsuz proje deneyleri yapmalarını amaçlıyoruz.” ifadesini kullandı. Bu şekilde hem süreci kısalttıklarını hem de maliyeti düşürdüklerini belirten genç öğrenci, yatırımcılardan destek göreceklerini ifade ediyor. 

Yorumlar (0)