Süveyş Kanalı’nı kapatan gemi küresel ticareti vurdu!

Süveyş Kanalı’nda kazaya uğrayarak mahsur kalan ‘The Ever Given’ isimli dev konteyner gemisi, küresel ticareti günlük 9,6 milyar dolar zarara uğratıyor.

EKONOMİ 26.03.2021, 12:14 26.03.2021, 13:00
Süveyş Kanalı’nı kapatan gemi küresel ticareti vurdu!

Süveyş Kanalı, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan ve yaklaşık küresel ticaret hacminin yüzde 12’sini oluşturan dünya üzerindeki önemli merkezler arasında yerini alıyor.  ‘The Ever Given’ isimli geminin bir kaza sonucu kanalı kapatmasıyla deniz trafiği durunca, küresel ticaret günlük 9,6 milyar dolar zarar uğruyor.

Doğu ile batı arasında hayati öneme sahip kanalın kapanmasıyla, suyolunda yapılan ticarete saatte 400 milyon dolar zarar veriyor. An itibariyle kanalda karşıya geçmeye çalışan 160 adet devasa ticaret gemileri bekliyor.

Kanalın açılması haftalar sürebilir

Süveyş Kanalı’ndan batıya giden 5,1 milyar dolar, doğuya giden günlük ticaret trafiği ise 4,5 milyar dolar değerinde seyrediyor. Gemiyi kurtarma çalışmaları devam ederken, uzmanlar, bu işlemin haftalarca sürebileceği uyarısında bulundu.

‘The Ever Given’ gemisi yaklaşık 4 futbol sahası uzunluğa sahip olmasıyla dünyanın en büyükleri arasında gösteriliyor. Yaklaşık 200 bin ton ağırlığındaki geminin kapasitesi ise 20 bin konteyner.

Küresel ticaretin yüzde 12’sini oluşturuyor

Öte yandan Süveyş Kanalı Afrika’yı, Orta Doğu ve Asya'dan ayırırken, küresel ticaretin de yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor. Bölgede taşınan ürünlerin başında ise petrol ile birlikte büyük ölçüde giyim ürünleri oluşturuyor.

Petrol fiyatları yüzde 7 zamlandı

Diğer taraftan, uzmanlar kaza sonucu bölgede bekleyen yaklaşık, 13 milyon varil ham petrol olduğuna işaret ederek, petrolün Avrupa’ya yolculuğunda en az 15 gün gecikme olacak. Bu haberlerle birlikte, petrolün varil fiyatına yüzde 7 zam geldi.

Acil durum planları

Bölgede adeta esir kalan mallar için acile eylem planları düşünülürken, ilgili malların yedeklerinin trenlerle yollanması gündemde. Mısır’dan yapılan açıklamada, gemiyi ağır hafriyat ekipmanları ile yüzdürmek için büyük çaba sarf edildiği duyuruldu.
 

Yorumlar (0)