Tavuklarına türkü çalmaya başladı! “Verim yüzde 70’e çıkıyor”

Afyonkarahisar’da tavuk yetiştiriciliği yapan halk ozanı Kasım Mazıbaş, günün belli bölümlerinde beslediği tavuklarına Emirdağ türküleri de çalıyor. Müzik sayesinde tavuklardaki yumurta verimliliğinin arttığını belirten Mazıbaş, “Verimlilik yüzde 50’ydi, yüzde 70’e çıktı” ifadelerini kullandı. 

YAŞAM 18.04.2022, 15:24 19.04.2022, 09:24
Tavuklarına türkü çalmaya başladı! “Verim yüzde 70’e çıkıyor”

Emirdağ ilçesine bağlı Çatallı köyünde yaşamını sürdüren Mazıbaş, düğün sezonlarında Eskişehir ve Afyonkarahisar’a giderek müzisyenlik yapıyor. Köyünde kısa süre önce tavuk çiftliği de kuran halk ozanı, tavuklarını hem yemlerle hem de türkülerle besliyor. Sanat müziği dinleyen ineklerde verim artışı yaşandığı şeklinde haberler okuyan Mazıbaş, bu uygulamayı tavuklarına da yaparak yüzde 20 oranında bir verim artışı sağladığını belirtti. 

“Türkü söylemeye başladıktan sonra verimin yüzde 20 oranında arttığını gördüm”

Bahçesine kurduğu ses sistemi eşliğinde saz çalarak türkülerini tavuklara seslendiren Mazıbaş, artık tavukların da bu duruma alıştığını ve saz sesinden çok hoşlandıklarını dile getirdi. Gün içinde sık sık tavuklara Emirdağ türküleri seslendirdiğini dile getiren Mazıbaş, “Benim yetiştirdiğim tavukların cinsi Ataks olarak geçiyor. Özel bir cins diyebiliriz. Çeşitli özellikleri var bu canlıların. Tavuklarıma türkü söylemeye başladıktan sonra yüzde 50 olan verimlerinin yüzde 70’e çıktığını gördüm. Bu da beni çok mutlu etti. Aslında bir deneme yapmış oldum, başarıya da ulaştığını böylelikle görmüş olduk” dedi. 

“Kısa bir süre önce tavuklara merak saldım, tavuk çiftliği kurdum”

Açıklamalarında kendinden kısaca bahseden Mazıbaş, “Ben halk ozanıyım. Müzisyenlik yapıyorum. Düğünlerde çalışıyoruz yaz sezonunda. Eskişehir olsun, Afyonkarahisar olsun, buradaki düğünlerde çalışıyoruz. Yalnızca müzisyen değilim tabi. Bende çiftçilik de var. O işten de anlarım. Kısa bir süre önce tavuklara merak saldım. Köyümde tavuk çiftliği oluşturdum. Ataks cinsi tavukları burada beslemeye başladık” ifadelerini kullandı. 

“İstatistiksel olarak baktığımızda, bu tavukların size sağlayacağı verim yüzde 50’dir”

Ataks cinsi tavukların her mevsime uygun bir kümes hayvanı olduğunun altını çizen Mazıbaş, “Bu cinsin zaten en önemli özelliği o. Yaz, kış fark etmiyor. Her şarta uyum sağlar. Sorun yaşamaz. İstatiksel olarak baktığımızda, bu tavukların size sağlayacağı verim yüzde 50’dir. Ancak bu tavukların ben türküleri çok sevdiğini keşfettim. Müzik sesine, saz sesine bayılıyorlar. Ben bunlara özellikle Emirdağ türküleri çalıyorum. En çok sevdiği türküler, Emirdağ türküleri” şeklinde konuştu.

“100 tavuktan 50 yumurta verim alırken, bu rakam 70’e çıktı”

Türkü çalmadan önce 100 tavuğundan ortalama 50 yumurta alabildiğini vurgulayan Mazıbaş, “Türküleri bu hayvanlara seslendirmeye başlayınca verim gözle görülür şekilde arttı. Yüzde 50 olan verim 70’lere geldi. 100 tavuktan 50 yumurta verim alırken bu rakam 70’e çıktı. Bu hayvanların müziğe ve türkülere ne kadar meraklı olduğunu da böylelikle belgelemiş olduk. Ben her gün bunlara çalıp söylüyorum. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz. Tavuklarımızdan elde ettiğimiz yumurtaları ailemizle beraber ilçeye götürüyoruz. Farklı noktalara satışlar yapıyor. Özel siparişler de alıyoruz. Bizim ekmek kapımızın açılmasına da bu canlılar vesile oluyor diyebiliriz. Biz de onları sazlarla, türkülerle en iyi şekilde besleyip, karşılığını vermeye gayret gösteriyoruz” dedi. 

Yorumlar (0)