Dağ çamur olup aktı! Vatandaşlar canını zor kurtardı

Trabzon’un Sürmene ilçesine bağlı bir mahallede meydana gelen olayda, aşırı sıcaklar nedeniyle eriyen karlar dağın yamacından akarak çamura dönüştü. Akan çamur mahalleyi çamur tabakası içinde bırakırken 3 evi yıkarak eski bir okul ve lojmanı da çamur içinde bıraktı.

GÜNDEM 18.04.2022, 15:37 18.04.2022, 15:42
Dağ çamur olup aktı! Vatandaşlar canını zor kurtardı

Trabzon’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava afetlerin yaşanmasına neden oldu. Ani hava sıcaklıkları sebebiyle eriyen karlar, yaylalardan aşağıya akarken çamura dönüşerek taşkınların yaşanmasına sebep oldu. Dağın yamaç bölümünden akan çamurlar geniş bir alanda etkisini gösterdi.

3 ev yıkıldı

Eriyen karlarla birlikte çamura dönüşen akıntı, olayın gerçekleştiği mahallede geniş bir alanda çamur tabakasının oluşmasına neden oldu. Bölgede eskiden okul olarak kullanılan bir bina çamur ile dolarken çamur tabakası nedeniyle 3 ev yıkıldı. Yıkılan evlerde yaşayan vatandaşlar gece gürültü sebebiyle uyanıp evi terk edince ölümden dönmüş oldu. Su ve elektriğin verilmediği bölgede bir çamur afeti yaşanırken bölgenin son hali havadan görüntülendi.

“Daha önce böyle bir olay yaşamamıştık”

Yaşanan afetin ardından açıklamalarda bulunan mahallenin muhtarı Niyazi Aksayan, sabah namazı sırasında arandığını söyleyerek şu ifadelere yer verdi:

"Sabah namazını kıldıktan sonra yatmaya gidiyordum ki mahalleden Rafet beni arayarak heyelan meydana geldiğini ve çocukları dışarı göndererek hayvanları tahliye etmeye başladıklarını söyledi. Şu anda insan ve hayvanlar iyi durumda. Yıkılan okulun bir lojmanı var. Bir de Rafet ve Hasan Çakır’ın birer evi var bunlar yıkıldı. Bu gece oldukça sıcak bir hava vardı, bu da karları eriterek bazı yerlerde heyelan yaşanmasına neden oldu. Heyelanlar şebeke borularını patlattı. Mahallemizde su ve elektrik bulunmuyor ve yakın bir zamanda da gelmesi zor gözüküyor, zira şebekelerin bağlantıları kopmuş durumda. Yukarı mahalle ile yol bağlantısı olmadığı için oraya da gidemiyoruz. Daha önce böyle bir olay yaşamamıştık."

“Çok korktuk”

Çamur afetinin yaşandığı mahallede evlerini son anda terk ederek kurtulanlar arasında yer alan Haydar Aksayan ise olay hakkında şu sözleri söyledi:

"Sabahın erken saatlerinde büyük bir ses duyarak uyandık ve dağın aşağıya doğru aktığını fark ettik. Heyelan gelerek evin önüne yığıldı ben de çocuklarımı alarak dışarıya çıkmaya başladım. Babama bağırarak onu uyandırdım. Ahırda yer alan hayvanları da kurtarmak için uğraştık. Çok korktuk. Beşikte çocuğum vardı ilk onu aldım. Bizim kaldığımız ev yıkıldı. Eşimle dışarıya çıktık. Biz dışarı çıkıp hayvanları da kurtardıktan sonra ev yıkıldı. Eğer dere gelmiş olsaydı haberimiz bile olmadan bizi alıp götürmüş olacaktı."

Yorumlar (0)