Tarihi kaleye büyük saygısızlık!

Bartın'ın Amasra ilçesindeki tarihi Amasra Kalesi'nin duvarlarına, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce sprey boyalar ile yazı yazıldı.

YAŞAM 03.12.2019, 13:15
Tarihi kaleye büyük saygısızlık!

2013 senesinin Temmuz ayında 'Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri' olarak 'UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Amasra Kalesi; Roma, Osmanlı ve Bizans dönemlerinden bugüne kadar varlığını sürdürdü.

Büyük ve Küçük Liman, Kaleiçi ve Boztepe mahallelerini içine alan, 2 kilometre uzunluğundaki kale surlarının değişik yerlerine, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce sprey boyalarla yazılar yazıldığı görüldü. Amasra Kalesi'nin 'Dünya Miras Listesi'ne alınma süreci sürerken, Boztepe ve Zindan mahallelerini çevreleyen duvarlarına yazılar yazılması tepki çekti.

Etraftaki güvenlik kameralarını inceleyen polisler, yazıyı yazanların kimliğini belirlenmesi ve yakalanması için çalışma başlattı.

Söz konusu yazıyı yazanlara, 'kültür ve tabiat varlıklarına zarar vermek'ten işlem yapılacak. 

Amasra Kalesi'nin duvarlarındaki yazı ve şekillerin, tarihi dokuya zarar vermeden silinmesi için çalışmaların başlayacağı belirtildi.

3 sene önce de aynı saygısızlık

Diğer taraftan 2016 senesinde de Kaleiçi ve Boztepe mahallelerini bağlayan köprü ile kale duvarlarına, yine sprey boyalar ile yazılar yazılmıştı.

Amasra Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Müze Müdürlüğü'nün ortak çalışması sonucunda teknik ekip tarafından düşük basınçla kum püskürtülmesi yöntemiyle yazılar silinmişti.

Yorumlar (0)