'Süslü Kadınlar' bisikletleriyle sokağa indi

Türkiye'nin ve dünyanın pek çok kentinde düzenlenen 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'na iştirak eden kadınlar, 'hürriyet ve temiz çevre' için pedal çevirdi.

YAŞAM 19.09.2022, 01:27
'Süslü Kadınlar' bisikletleriyle sokağa indi

Kadınların toplumda daha çok görünürlüğünü tesis etmek, kendilerini temsil etmelerine imkan tanımak ve güvenli bisiklet altyapısı talebini daha da pekiştirmek maksadıyla 25 ülke ve 200 kentle eş zamanlı bir şekilde bisiklet turu gerçekleştirildi.

Etkinliğe, süsledikleri bisikletleri ve rengarenk kıyafetleriyle iştirak eden kadınlar, kadınların hürriyeti, global iklim değişikliği, daha yaşanabilir ve temiz dünya ve kadınlara ilişkin farkındalık oluşturmak için pedal çevirdi.

Bisiklet turu etkinliklerine çok sayıda kadın katılıyor

2013 senesinde ilk defa İzmir'de bir grup kadının düzenlediği Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, her sene yeni kentlerin katılımı ile büyüyerek uluslararası bir kadın hareketine dönüştü.

Gönüllü kadınların kendi inisiyatifiyle düzenlenen bisiklet turu, seneler içinde Almanya'dan İtalya'ya, İran'dan Kanada'ya kadar pek çok ülkede çok sayıda kadının bisiklet sürmeyi öğrenmesine ve bisiklet kullanımını günlük yaşama dahil etmelerine imkan sağladı.

BM ödül verdi

Bu sene BM (Birleşmiş Milletler) tarafından Bisiklet Özel Ödülü almayı başaran Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nu düzenleyen ve etkinliğe iştirak eden kadınların ortak dilekleri; 'Enerji ve iklim krizine karşı ekonomik ve basit bir çözüm olan bisikletli ulaşımın daha güvenli bir altyapıya sahip olması', 'kadınların toplum içinde görünür olması ve her alanda kendilerini hür bir şekilde ifade etmek haklarının koruma altına alınması', büyük kentlerde pazar günleri, kent merkezlerinin motorlu araçlara kapatılması' olarak kaydedildi. 

Yorumlar (0)