Sevimli köpek 16 yavru dünyaya getirdi

Mersin'de kurt melezi cinsi köpek olan "Bereket" sezaryenle tek seferde tam 16 yavru dünyaya getirdi.

YAŞAM 15.12.2019, 15:49
Sevimli köpek 16 yavru dünyaya getirdi

Tarımsal ve Veterinerlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, kendilerine gelen bir ihbar üzerine doğum sancısı çeken "Bereket" adlı hamile köpeği Mut ilçesinden alarak Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi’ne getirdi. Kurt melezi cinsi köpek yetkililer tarafından gözlem altına alındı. Yavru sayısı fazla olduğu için kendiliğinden doğum yapamayan Bereket’i ekipler sezaryenle doğuma aldı. 

Bereket, 2 saat süren operasyon sonucunda tam 16 tane yavru dünyaya getirdi. Ancak ne yazık ki yavrulardan 6 tanesi doğum esnasında kurtarılamadı. Sayı olarak ender görülen bir doğum gerçekleştiren Bereket'in sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Bereket'in 10 yavrusu, veteriner hekimler tarafından hem besleniyor, hem de minik yavruların bakımları yapılıyor.

"Bir ilki yaşadık"

Doğumun sezaryenle gerçekleşmesi nedeniyle annenin sütünün geç geleceğini ifade eden veteriner hekimler, yavruları sütle besleyerek annesinin yokluğunu aratmıyor.

Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Mehmet Cücük, "Perşembe günü Mut’tan bize ihbar geldi. Kurt melezi köpeğin gebe olduğu ve sancı çektiği bilgisi geldi. Köpeğimizi aldık geldik. Doğumun yakın olduğunu fark ettik ve gözlem altına aldık. Köpeğimizin bayağı sancısı vardı. Bu sabah geldik sezaryene karar verdik ve köpeğimizi doğuma aldık. 2 saat süren operasyonun ardından 16 yavru köpeğimiz dünyaya geldi” diye konuştu.

Veteriner hekim olarak kendisinin de bir ilki yaşadığını belirten Mehmet Cücük, "Yaklaşık 13 senedir bu barınakta çalışıyorum, ilk kez 16 tane yavrunun dünyaya geldiğine şahit oldum. Sayı olarak nadir görülen bir rakam. Daha önce en fazla 12 yavru doğurtmuştuk. Operasyon bizi zorladı ama yavruların sesleri, bağırışları bizi mutlu etmeye yetti. Bütün yorgunluğumuzu aldı. Çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Asıl işin doğumdan sonra olduğunun altını çizen Cücük, hayata tutunan yavruların sağlıklı bir biçimde büyümesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Cücük, bir an evvel kendisini toparlayabilmesi için anneye kalsiyum takviyesi yaptıklarını ve Bereket'in yarından sonra yavrularını beslemeye başlayabileceğini söyledi.

Yorumlar (0)