Rücu nedir? Rücu davası nasıl açılır?

Rücu ifadesi birçok kişi tarafından kullanılmakta olan köken bakımından Arapça bir sözcüktür. Rücu etmek kalıbı ise dönmek ve geri dönüş manasına gelen bir söz olarak görülmektedir. Bunların yanı sıra rücu, dava süreçlerinde de kullanılmaktadır. Devrilen haklar üstünden oluşturulan bu dava, belirli bazı hususlar oluştuğunda açılmaktadır. Peki, rücu davası nedir? Rücu davası nasıl açılır? İşte rücu davası ile ilgili ayrıntılar…

YAŞAM 02.10.2022, 11:25 03.10.2022, 10:49
Rücu nedir? Rücu davası nasıl açılır?

Türk Ceza Kanunu (TCK) içinde büyük bir yeri bulunan Rücu davası, birçok kişi tarafından merak edilip araştırılıyor. Bu dava kişilerin devretmiş olduğu haklarını tekrar alması hususunda ön plana çıkmaktadır. Peki, rücu davası nedir? Rücu davası nasıl açılır? İşte detaylar…

Rücu davası nedir?

Bir kişinin hukuki açıdan farklı bir kişinin sorumluluklarını ve haklarını devralması rücu olarak nitelendirilmektedir. Bu noktada sigorta üstünden ya da birden farklı nedenden ötürü meydana gelen zarar ile birlikte, üçüncü kişilere karşı oluşturulan dava ise “rücu davası” olarak değerlendiriliyor. Bu noktada tazmini sağlanan bedel çerçevesinde gereken haklar karşı kişiye intikal ettirilir. Çoğunlukla sigorta firmaları üstünden oluşturulan hak devredilmesi ile birlikte meydana gelen bir dava olduğunu dile getirmek mümkün.

Rücu davası nereden açılır?

Öte yandan Rücu davası, tazminat davası şeklinde de nitelendirilmektedir. Bu noktada hem kişisel haklar hem de mal varlığına dair haklar üstünden, aksi ispat edilemediği sürece asliye hukuk mahkemelerine gidilerek dava açılmaktadır. Özellikle dava konusunda miktarına ve değerine bakılmadan tüm farklı haklara yönelik rücu davası Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden açılabilmektedir.

Rücu davası süreci

Birçok kişinin merak ettiği konular içinde bulunan rücu davası süresi, araştırılmaya devam ediyor. Bu merakın ana sebeplerinden bir tanesi zamanaşımının ne kadar bir zaman içinde başlayacak olmasıdır. Tazminatın hepsinin özelliği ve beraberinde sorumlu tutulduğu şahsın tespit edilmesi gününden başlayarak 2 seneyi geçmemelidir. Bunun yanı sıra her şekilde tazminatın hepsinin karşılanması ile birlikte bu noktada on seneyi aşmayacak şekilde süreç tamamlanmalıdır. Eğer 10 sene ve üzerinde bir süreç yaşanırsa o aralıkta zaman aşımı görülme durumu meydana gelir. Bu çerçevede dava düşecek ve haklar üstünden herhangi bir şekilde rücu davası oluşturma durumu görülmeyecektir.

Rücu hakkı ne anlama gelir?

Sigortalı kişinin istisnai kasti noksanlık sonucunda sigorta firmalarının sigorta poliçesinden cayması olayı üzerine, ilgili kişi için rücu hakkı oluşur. Bu olay özellikle sigorta firmaları için büyük bir önem taşımaktadır. Söz konusu durumda sigorta sağlayıcı karşılamış olduğu tazminat ile birlikte, sigortanın hakkı için sahiplik durumu meydana gelebilir ve dava açılabilir. Ortaya çıkan olay noktasında zarar görmüş olan kişiye yönelik, sigorta sözleşmesinden ortaya çıkan yükümlülüklerin ve tazminatın azaltılması ya da kaldırılması üzerine oluşan sonuçlar olarak değerlendirmek mümkündür.

Rücu davası neden açılır?

Genellikle kusurlu olduğu tespit edilmiş olan şahıslara yönelik sigorta firmalarınca rücu davası açılabilir. Bu noktada açılmış olan dava eğer sigorta firmasının lehine sonuçlandığı zaman, mahkeme nezdinde tazminatın tamamı ya da bir kısmı karşı taraftan alınmaktadır.

Yorumlar (0)