RTÜK'ten 7 kanala 'gündüz kuşağı' uyarısı

Gündüz kuşağındaki programlara ilişkin artan şikayetler sonrası RTÜK, 7 televizyonun genel müdürünü Ankara'ya çağırdı.

YAŞAM 04.11.2021, 14:10 06.11.2021, 09:37
RTÜK'ten 7 kanala 'gündüz kuşağı' uyarısı

RTÜK yetkilileri, gündüz kuşağı programlarına ilişkin artan şikayetler sebebiyle 7 TV kanalının genel müdürleriyle bir görüşme gerçekleştirdi.

Vatandaş bildirimleri, yöneticilere aktarıldı

Kanal yöneticilerine daha önce birtakım uyarıların yer aldığı mektuplar gönderen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, artan şikayetler sonrası 7 farklı televizyonun genel müdürünü Ankara'da davet etti.

Şahin ve RTÜK üyeleri, CİMER, RTÜK İletişim Merkezi ve sosyal medya mecraları üzerinden gelen vatandaş bildirimlerini televizyon yöneticilerine aktardı.

3 ana başlık değerlendirildi

Yapılan toplantıda 3 ana başlıkta konuyu değerlendiren RTÜK yönetimi, kadına şiddet ve toplumsal değerler, çocukların korunması ile medyada kadın temsiliyeti konularını ele aldı.

Üst Kurul uzmanlarının sunumunda, yayın örnekleri verilerek, yayıncılık ilkelerine uygunluk bakımından program içerikleri değerlendirildi.

Radyo ve televizyonların tamamının imza atarak onaylamış olduğu Yayıncılık Etik İlkelerinin anımsatıldığı toplantıda, kuşak programlarına yönelik tavsiyeler aktarıldı.

Yayıncılardan, meslek ve sivil toplum birlikleriyle aktif iş birliği içinde olmaları ve denetim mekanizmalarını geliştirmeleri tavsiye edildi.

Medya profesyonellerinin yönelimlerinin iyileştirilmesinin de istendiği toplantıda, söz konusu programlarda kadınların saygınlığına dikkat çekilmesi, çarpık ilişkilerin sunumunun engellenmesi, aile bütünlüğünün korunması ve kişisel verilerin korunması ile ilgili hassasiyet gösterilmesi talep edildi.

“Programlar revize edilmeli”

Toplantıda açıklamalarda bulunan RTÜK Başkanı Şahin, üst kurulun denetleme ve düzenleme faaliyetlerini kararlı bir şekilde sürdüreceğini ve paydaşlarıyla birlikte aktif bir iş birliği politikası yürüteceğini ifade etti.

Vatandaşların şikayetlerini önemsediklerine dikkat çeken Şahin, ''Gündüz kuşağı programları kaldırılsın gibi bir şey demiyoruz. Ancak bu programların yeni bir bakış açısıyla değerlendirilmesinden ve revize edilmesinden yanayız. Bu programların önemli bir izleyici kitlesine sahip olduğunu görüyoruz. Gündüz saatinde özellikle evde bulunan emekliler, çocuklar ve ev kadınlar gibi önemli bir bölümün takip ettiği programlarının zararlı değil, tam aksine faydalı içerikleriyle hatırlanmasını istiyoruz." sözlerine yer verdi.

Kadınların eğitimine ilişkin içerikler ya da bilgilendirici ve eğitici unsurların kuşak programlarda bulunabileceğini ve bunların da seyircide karşılık bulacağını kaydeden Şahin, şunları söyledi:

"Kuşak programlarında bugün birçok çok yayın ilkesi ihlali yaşanıyor. RTÜK olarak 'her uygunsuz içeriğe ceza verelim' tarzında bir anlayışımız yok. Mümkün olduğu kadar yayıncılarımızla iletişim halinde eksikliklerin giderilmesini doğru buluyoruz. Sizlerden, kültürel ve toplumsal değerlerimize hassasiyetle yaklaşmanızı önemle istirham ediyoruz. Kadına şiddete karşı ve çocukların korunması için yapılacak her türlü çalışmada yanınızda olduğumuzu bilin istiyoruz. Aynı gemideyiz. Değerlerimiz ve toplumumuz ortak. Birliğimizi, değerlerimizi ve kültürümüzü koruyarak, medyamızın itibarının daha yükseklere çıkarılmasını hedefliyoruz.”

Kişisel Verileri Koruma Kurulu'ndan da toplantıya katılım sağlanırken, Kurul Üyesi Hasan Aydın, "Gündüz kuşaklarında kişisel verilerin mahremiyetinin ihlal edilmesi önemli mağduriyetlere sebep olabilir." yorumunu yaptı.

Toplantıda gerçekleştirilen sunumda, kişisel verilerin gizliliğinin gündüz kuşağındaki programlarda ihlal edildiğini ifade eden yetkililer, suç olarak değerlendirilen bu duruma yönelik azami hassasiyet beklediklerini kaydetti.

Yorumlar (0)