‘Perili Köşk’ dudak uçuklatan fiyata satıldı

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde ‘Perili Köşk’, ‘Saray Yavrusu’ ve ‘Küçük Dolmabahçe’ olarak da adlandırılan tarihi Ragıp Paşa Köşkü, alacaklı konumundaki Türkiye İş Bankası tarafından 449 milyon 363 bin 500 liraya satın alındı. 

YAŞAM 03.09.2022, 12:51
‘Perili Köşk’ dudak uçuklatan fiyata satıldı

Anadolu 1 Numaralı Mezat Salonu'nda organize edilen açık artırmaya yalnızca alacaklı olan Türkiye İş Bankası katıldı. Yaklaşık 6 ay önce Anadolu 25’inci İcra Dairesi tarafından 449 milyon 363 bin 491 lira 71 kuruştan satışa çıkarılan köşk, müzayede sonucunda 449 milyon 363 bin 500 lira bedelle İş Bankası’na satıldı. Öte yandan Ragıp Paşa Köşkü sahiplerinin avukatlar aracılığı ile önümüzdeki hafta karara ilişkin itirazda bulunacakları öğrenildi. 

Mahkeme kararıyla satışa çıkarılmıştı

Köşk sahibi hakkında başlatılan icra takibi sebebiyle İstanbul Anadolu 25’inci İcra Hukuk Mahkemesi, tarihi yapının satışına karar vermişti. İcra müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen kıymet takdir çalışmaları çerçevesinde, yapının tarihi binası, müştemilatı, sit alanı olan arazisi, bahçede bulunan bitki türleri ve ağaçları tek tek değerlendirildi. Yapılan incelemeler doğrultusunda Tarihi Ragıp Paşa Köşkü için 449 milyon 363 bin 491 lira 71 kuruşluk değer biçildi. 

Ragıp Paşa Köşkü’ne neden ‘Perili Köşk’ deniyor?

Caddebostan’da yer alan Ragıp Paşa Köşkü, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’in mabeyincisi Ragıp Paşa tarafından 1906 yılında August Jasmund’a yaptırıldı. İddiaya göre Ragıp Paşa’nın çocukları mirasa bir türlü sahip çıkamadıkları için tarihi yapı birçok kez el değiştirmiştir. Bir dönem Sıtkı Çiftçi tarafından da alınan köşk, günümüzde tamamen bakımsız halde bulunmaktadır. Bakımsız ve eski görüntüsü sebebiyle insanlar tarafından tarihi yapı, ‘Perili Köşk’ olarak tanımlanmaktadır. 

Yorumlar (0)