Osmanlı torunu Johnson'ın köyünde sevinç!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin erken genel seçim zaferi, Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyünü mutlu etti. 

YAŞAM 13.12.2019, 17:15
Osmanlı torunu Johnson'ın köyünde sevinç!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Türk kamuoyunda da tanınan bir isim. Johnson'ın kökenin, Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı 150 haneli Kalfat köyüne dayandığı belirtiliyor.

Osmanlı'nın son döneminde Maarif ve Dahiliye nazırlığı yapmış olan Ali Kemal'ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813 yılında Kalfat köyünde doğdu. Johnson'ın, Hacı Ahmet Rıza Efendi'nin oğlu Ali Kemal'in torununun torunu olduğu biliniyor. 

Johnson'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti, erken genel seçimde sandıktan tek başına iktidar olarak çıkarak zafer elde etti.  

"Türkiye'ye gelirse Kalfat'a da bekliyoruz"

Kalfat köyü sakinleri, İngiltere'deki seçim sürecini büyük bir heyecanla izledi. Köylüler, seçim sonuçlarını köy kahvehanesinde takip etti. Johnson'un seçimi kazanması, Kalfat köyünü oldukça mutlu etti. Kalfat Muhtarı Bayram Tavukçu, Boris Johson'ın seçimi kazanması dolayısıyla gururlandıklarını belirterek, "Çok mutlu olduk. Köyümüzden İngiltere Başbakanı çıkmasına gerçekten çok sevindik. Kendisini Türkiye'ye gelirse Kalfat'a da bekliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Köyde yaşayan vatandaşlardan Satılmış Karatekin, Johnson'ın dedesi ile babaannesinin amca çocukları olduğunu kaydederek, "Babası gelmişti 2008 yılında. Babasıyla telefonda görüştü ve babasına geleceğini söylemişti. Dışişleri Bakanıyla gelmişti. Gazetecilerin nereli olduğunu sorması üzerine 'Kalfat, Kalfat, Kalfat' dedi. Koskoca İngiltere gibi bir yere başbakan olması büyük bir şekilde gurur vesilesi." dedi.

"Seçildiğini duyunca çok sevindik"

Selvinaz Demirtaş, Johnson ile akrabalık ilişkilerine sahip olduğunu aktararak, "Onların kızı bizim amcamızın gelini. Köyümüze gelmesini isteriz. Dedesi gelmişti zamanında. Kendisinden haberimiz pek olmuyor; ama seçildiğini duyunca çok sevindik. Gelsin köyünü memleketini görsün, sılayı ziyaret etsin, misafirimiz olsun ağırlayalım isteriz." şeklinde konuştu.

"Posta kutuları" benzetmesi

Boris Johnson, daha önce Telegraph için kaleme aldığı bir köşe yazısında burka giyen kadınlara "banka soyguncuları" ve "posta kutuları" benzetmesi yapmıştı.

Johnson, eleştirilerin ardından İslam karşıtı olmadığını göstermek için büyük dedesinin Türk ve Müslüman olduğunu anımsatarak, "Eğer kendisi bugün benim bu ülkenin başbakanı olacağımı görseydi bundan çok gurur duyardı." demişti.

Yorumlar (0)