Muş’ta karla kaplanan köyden çıkış için tünel açtılar 

Muş Yukarıyongalı köyü, yoğun kar yağışı sebebiyle kara gömüldü. Kar kalınlığının insan boyunu geçmesiyle birlikte köydeki evler ve ahırlar beyaz örtüyle kaplanırken besiciler ve çalışanlar köye giriş çıkış yaparken kullanmak için tünel açtı.  

YAŞAM 30.01.2022, 09:51 30.01.2022, 10:36
Muş’ta karla kaplanan köyden çıkış için tünel açtılar 

Muş merkeze 48 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarıyongalı köyü, kar esareti çeken yerleşim yerlerinden biri. 1800 rakımlı köyde etkili olan yoğun kar yağışı sebebiyle tek katlı evler ve ahırlar beyaz örtüyle kaplandı. 100 haneli ve 600 nüfuslu köyde fırtına ve tipinin etkisiyle birlikte kar, tüm bölgeye yayıldı. 



İş makineleri köye giremiyor 

İş makinelerinin giremediği dar sokaklarda köylüler kendi imkanlarıyla geçitler oluşturuyor. Ahırlardaki hayvanların dışarı çıkartılması ve çalışanların da köye giriş-çıkış yapması için açılan tünel, Bolu Dağı Tüneli’ni aratmıyor. Günün büyük bölümünde karla mücadele eden halk, dam ve çatıdaki karları temizledikten sonra tüneli genişletmek için çaba harcıyor.  



“Tünelimiz Bolu Tüneli’ne benziyor” 

Köy sakinlerinden Eyüp Omur, yaşanılanlar hakkında şunları aktarıyor: “Açtığımız tünel, Bolu Dağı Tüneli’ne benziyor. Bu tüneli, ahırlara ulaşmak ve köyden çıkış için açtık. Her kar yağdığında köyümüz kar altında kalıp felç oluyordu. Biz de 100 metrelik tünel açtık. Kar yağışı burada hiçbir zaman ara vermez, bu sene de insan boyunu geçti. Her gün kar yağıyor. Bazı yerlerde kar kalınlığı 4 metreye ulaştı, bazı yerlerde de yarım metre.” 



“Adım atacak yer kalmadı” 

“Bu sene 8-9 kez dama çıkıp kar temizliği yaptık. Artık adım atacak yerimiz kalmadı. Burada hayat durdu. Önce dama çıkıp karı aşağıya atıyoruz sonra da evlerin önü kapandığı için aşağıya inip onu süpürüyoruz. Biz her gün bunu yapmak zorundayız." 



Yorumlar (0)